DEN HAAG – Van de zijde van het kabinet mag geen antwoord verwacht worden over de juistheid van de inhoud van de vermeende ambtsberichten die uitlekken via Wikileaks. Dat schrijft minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken namens het kabinet aan de Kamer.

Aldus de eerste alinea van een artikel op NU.nl.
Even hoor. Van wie mag dat niet? Is daar een wet tegen? Staat er ergens in de statuten en reglementen van dit land: ‘van de zijde van het kabinet mag geen antwoord verwacht worden over de juistheid van de inhoud van de vermeende ambtsberichten die uitlekken via Wikileaks’?

En, waarom mag dat eigenlijk niet?
Zegt Donner nu werkelijk dat alleen de Amerikanen in staat zijn om de authenticiteit te garanderen van de berichten die Nederlandse ambtenaren met de Amerikanen uitwisselen?
Welk voorschotje neemt Donner met de suggestie dat zelfs als de uitgelekte berichten echt zijn, deze nog altijd niet waar hoeven te zijn? Dat het dan nog altijd een perceptie betreft?

Een ‘ambtsbericht’ door een ‘ambtenaar’ verstrekt aan de Amerikaanse overheid is een bericht dat ‘niet onder ambtseed worden bevestigd’?

Hallo?
Bent u daar nog?