[slideshow id=2]
Jus, dat komt van vlees. Heus. Jus komt dus niet uit een flesje, of van een blokje.
De Questjes eten met regelmaat iets zonder vlees. Maar, een lekker jus is er over het algemeen wel. Dat doen wij als volgt. In het weekeinde een gehaktballetje draaien, een worstje bakken en een stukje rundvlees laten sudderen.
Garantie voor een week goeie jus!

Draai een balletje gehakt, van rundvlees het liefst.
Verwarm 75 gram boter en een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan (ongeveer 50/50). Olie wordt heter, verbrand minder snel en bovendien is het beter voor je tempel.
Braad de balletjes rondom bruin (op een half-hoog vuurtje), haal ze uit de pan. Blus het vet met rode wijn, doe es een half flesje. Laat het wat inkoken.
Neem een blik tomatenblokjes en een blikje tomatenpuree. Voeg hier 2 glazen water aan toe. Even de staafmixer er door, of in de blender. Doe dit in de pan. Voeg een paar (stuk of 4) bouillonblokjes toe. Breng alles weer aan de kook. Snijd een uitje, doe dat er bij.
Als het vocht weer kookt, de balletjes er weer in.
Even een minuut of 20 sudderen.

Braad ondertussen in een koekenpan nog wat worst, of rundvlees aan.
Als het vlees bruin is, bij de gehaktballen en sudderen tot het gaar is.
Het braadvet (beetje boter, beetje olie) afblussen met wat wijn of port.

Al met al maak ik op deze manier voor een hele week jus voor ons vijven. Er zit slechts 125 gram boter in, de rest is wijn, tomaat, olijfolie en water.
Uiteraard kun je nog kruiden toevoegen, indien gewenst.