Wat goed hè, van Egypte!

‘Betogers verzamelen vast wat stenen’, vertelt ons deze morgen NOS verslaggever Nicole Le Fever. Op het beeld zien we een man die een grote verzameling keien van pak hem beet een kilo op een kleedje heeft gelegd. Hij voelt aan een steen, te zwaar zo concludeert hij. Vervolgens poogt hij de kei te splijten door hem hard op het asfalt te smijten.
Nicole vertelt het ons bijna vertederend. Zo van ‘ach, kijk ze eens, de lieverds, met hun steentjes’. Het geeft mij hetzelfde gevoel als toen die keer dat mijn moeder vol overtuiging vertelde dat haar Turkse buurman zo’n lieve man was, die altijd om 7 uur al naar zijn werk ging en ‘s avonds naar Nederlandse les. En christelijk.
Om aan te geven dat zij ook wel weet dat er goede èn slechte Turken bestaan.

Deze man verzamelt stenen. Om mee te gooien. Naar andere mannen. Of naar vrouwen. Een steen van een kilo is een dodelijk wapen. Wanneer 100 man met stenen van een kilo gaat gooien, en er wordt op jou gericht, dan wordt je gestenigd.

‘Het leger grijpt niet in. De politie houdt zich afzijdig.’
Dat is – in deze situatie – best nieuws te noemen. Belangrijk nieuws.
Wel gek dat je bijna niemand hoort uitspreken dat dit een goede zaak is. Dat dit toch een positief teken is, een signaal dat Mubarak er voor kiest om niet over een heleboel lijken te gaan.
Wel hoor ik een ‘deskundige’ (wat zijn er toch ineens een hoop ‘Egypte deskundigen’?!) vertellen dat dit waarschijnlijk een tactische zet is van Mubarak. Om straks knalhard en met veel geweld in te grijpen.
‘Waarom denkt u dat?’, vroeg de radiopresentator vanmorgen op Radio 1 aan die ‘deskundige’ van wie ik de naam al weer kwijt ben. ‘Dat vermoeden heb ik’, antwoordde de deskundige.
En daar kwam die deskundige dus mee weg.

‘Nieuws ontstaat niet, nieuws wordt gemaakt’, hoorde ik gisteravond Rob Wijnberg bij de Dailiy Show zeggen.
Zo is het ook.
En blijkbaar dienen wij er van overtuigt te worden dat ‘de betogers’ op het plein in Egypte aan de goede kant staan. En dat de tegendemonstranten door de regering betaalde armoedzaaiers en medewerkers van politie en geheime diensten zijn.

Hoe zouden de nieuwsuitzendingen er uit zien wanneer zou blijken dat de massale demonstraties worden georganiseerd door het Molsim Broederschap? Of wanneer er op het plein massaal Israëlische en Amerikaanse vlaggen verbrand worden?

Zouden dan ineens de tegendemonstranten van nu worden uitgeroepen tot betogers die opkomen voor het behoud van hun verworven vrijheid en welvaart? Gewone, hardwerkende mensen die protesteren tegen een coup van moslim fundamentalisten?

1 Reactie

  1. mooi, laten we vooral vraagtekens zetten bij al die conflicten waar we in wezen geen ruk van weten!

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.