Becel brood? Zo zout heb ik het nog nooit gegeten!

Volgens Becel (u weet wel, dat merk dat zo hartstochtelijk de Hartstichting sponsort en daardoor producten maakt die veel beter en gezonder zijn dan andere merken die hetzelfde 43-keer verzadigde vetzuur hun kwartarine stoppen) eten wij veel te veel zout.
En gelukkig heeft Becel ontdekt dat wij wel 25% van al dat zout uit het brood halen dat wij eten.
Och, och… de horror.
Al dat boord, met al dat zout.
Jeminee.

Brood is zout, veel te zout. Nou ja, brood is eigenlijk alleen maar zout!
Behalve het brood van Becel natuurlijk hè. Want dat zit niet alleen ‘vol’ koren en bevat ‘meer’ granen (Voelie’em, lachen hè?), maar Becel brood bevat ook nog eens 40% minder zout!!
Dus, zo schreeuwt Becel in haar radio reclame: ‘U hoeft zich geen zorgen te maken!’

Oh.
Dus, met brood van Becel hoeven wij ons dus geen zorgen meer te maken. Over dat zout dus.
Even rekenen.
Van al het zout dat wij binnenkrijgen komt 25% uit het brood dat we eten (ik zou dat onderzoek wel eens willen zien, maar goed, laten we aannemen dat het zo is).
Dus, zo stelt Becel, ook 25% van het TEVEEL aan zout komt uit het brood dat wij eten.
Daarom doet Becel in haar brood 40% MINDER zout.

Stel, wij zetten de gemiddelde hoeveelheid zout die wij binnen krijgen op 10 gram.
(Geen idee hoe zich dat tot de realiteit verhoudt, maar dat geeft niks, het rekent makkelijk. Mag ook best van Becel denk ik want zij zeggen bijvoorbeeld nergens HOEVEEL zout wij nu eten, en HOEVEEL van dat zout nu TEVEEL is. Allen maar dat wij er teveel van eten en dat 25% uit brood komt.)
Wij krijgen 25% van het TEVEEL aan zout via brood binnen.
Stel dat van die 10 gram er 2 gram TEVEEL is, dus dat wij eigenlijk maar 8 gram nodig hebben.
Dan komt 25% van die 2 gram zoutoverdosis, dat is 0.5 gram via brood binnen.
Nemen wij dus brood van Becel dan krijgen wij geen 0.5 gram, maar slechts 60% van die 0.5 gram, en dat is 0.3 gram zout binnen.

Al met al krijgt u, wanneer u gewoon brood eet, 2 gram te veel aan zout binnen en als u brood van Becel neemt dan krijgt u 1.8 gram te veel zout binnen.

Ofwel, u krijgt nog iedere dag 90% van het TEVEEL aan zout binnen!

ZOU HET LATEN STAAN VAN DIE ZAK CHIPS NOU ECHT NIET MEER ZOUT ZODEN AAN DE DIJK ZETTEN??!!

6 Reacties

  1. Beste Berend,

    Ik wil Becel niet verdedigen, maar vergeet je niet iets in je betoog?
    Minder zout in brood, werkt niet alleen door in het teveel aan zout, maar ook in het deel dat je wel mag hebben.

    In jouw voorbeeld. We krijgen 10 gram zout binnen, dus 2,5 gram uit brood (25%). Wanneer er 40% minder zout in brood zit, wordt dat nog slechts 1,5 gram (60% van 2,5 gram). We verminderen de zoutinname dus met 1 gram, niet slechts met 0,2 zoals jij uitrekent. Het teveel aan zout is in dit voorbeeld met 50% teruggebracht.

    Maar uiteraard kun je beter de zak chips laten staan.

  2. Je leest denk ik niet goed wat Becel zelf stelt: 25% van het TEVEEL aan zout komt van brood.
    Dat gebruik ik om te rekenen.

    • Altijd weer grappig om te zien hoe dom sommige mensen zijn, Berend… denk nou eens na over wat Bert zei, voor hem zo’n domme reply te sturen.

  3. Ik ben werkzaam in de industrie en Ik kan je verzekeren dat 40% zoutvermindering in brood wel degelijk bijdraagt aan zoutverlaging in het dieet en na verloop van tijd verlaagde bloeddruk. Brood is namelijk de productgroep waar dagelijks de grootste hoeveelheid zout uit word verkregen (29% van de dagelijkse zoutinname). Hierdoor heeft zoutverlaging van 40% in brood een grote invloed op dagelijkse zoutinname.

  4. je hebt vast gelijk berend, maar! ik moet zelf natriumarm (zoutarm) eten, en van alle brood met minder zout is dat van becel toch het smakelijkst, en ook een van de weinigen zoutarme brood waar het (wettelijk beschermde)predikaat “volkoren” op staat (meergranen enzo zegt allemaal helemaal niks, je hebt vezels nodig en dat is volkoren)

  5. beroepsleugenaar.nl

    6 juli 2012 op 19:22

    ok willeke van ammelrooy… hoe is met marco bakker.. zo zout heeft hij het nimmer gegeten.. lol

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.