Kip, ik heb er veel moeite mee. Ik eet geen KFC, neem nooit kip van een Chinees en eet geen kip in een restaurant. Kipfilet uit de supermarkt komt er hier niet in.
Kip is een product waar de bezwaren vanaf druipen.
Een kip is in onze wereld geen dier, een kip is een product.
Walgelijk.
Maar ja, ik vind kip wel heel lekker. Dus eten wij heel af en toe kip. Een hele gegrilde kip eten wij alleen wanneer de oudste dochter niet thuis is. Die werd vegetarisch toen wij in Friesland gingen wonen en zelf kipjes in de tuin hadden lopen.

Afijn, een kip koop je dus bij een eerlijke poelier. Of bij een boer.

De kip marineer je in een mengsel van het sap 2 citroenen, een beetje citroenrasp, een scheut olijfolie, zout, knoflook, rood pepertje en een eetlepel Italiaanse kruiden.
Zet de kip in een schaal een uurtje of wat voor het grillen in de marinade. Doe je de koelkast open? Smeer dan meteen de kip weer even in. Vergeet de binnenkant niet.

Haal de kip uit de marinade, zet de marinade naast je oven. De kip gaat een ruim uur in de oven in een braadslee, 200 tot 250 graden, ligt een beetje aan je oven. Begin op 200, is de kip nog niet bruin na 3 kwartier, ga dan door voor de hoofdprijs op 250 graden.
Iedere 10 minuten even de kip weer een beetje besmeren met marinade.

De appelcompote is even simpel als lekker. Een stuk op 8 lekkere frisse appels, schillen, in parten snijden, in een pan met een bodem water, het sap van een citroen, een theelepel kaneel en een paar scheppen suiker.
Aan de kook brengen, laag zetten en zonder deksel laten inkoken, 15-20 minuten.
Af laten koelen.

Aardappelkoekjes maak je van aardappelen. Dus hup, schil een pannetje en koken tot ze gaar zijn.
Fruit ondertussen een uitje, teentje knoflook, wat peterselie en een rode peper in een olie die je door de staafmixer hebt gehaald met een mooi stukje rode paprika.
Krijgt alles een fris tintje van.
Stamp de aardappelen, een fukse klont roomboter erbij, een vers eitje ploppen en het prutje er in. Roeren met een garde.
Smeer de puree uit over een plaat of plank met bakpapier er onder. Maak de plak een centimeter of 1,5-2 dik.
Als het afgekoeld is druk je er vormpjes uit. Rondjes met een glas bijvoorbeeld.

Doe bloem en paneermeel (maak paneermeel van vers geroosterd brood, lekker grof en geurig!) in aparte diepe borden, klop in een derde diep bord een ei los.
Haal de vormpjes eerst door de bloem, druk dat iets aan tussen de handen, haal ze door het ei en wentel ze daarna door het paneermeel.
Goudbruin bakken in roomboter. Een minuut of 2 per kant.

Eet lekker!