Ik word mijn leven lang al verscheurd door twijfels. daar valt dus prima mee te leven, ik ben immers reeds 50, voel mij goed en slik geen medicatie tegen depressies, manieën of psychotische gekleurde (waan)ideeën. Het gaat, ondanks dat ik een zeer twijfelachtige geest heb, best goed met mij.

Ik probeer gebeurtenissen, ideeën, ontwikkelingen of plannen te beoordelen op hun inhoud, en niet op basis vanuit welke hoek ze komen.
Ik bedoel, een idee kan ik goedvinden. Of dat idee nu zijn oorsprong vindt bij de PVV, GL, VVD of welke andere partij dan ook komt maakt mij niet zo veel uit. Ik vind mijzelf ook niet rechts of links.
Ik heb linkse- en rechtse ideeën en linkse- en rechtse sympathieën.
Het is zelfs mijn overtuiging dat erg naar links, of erg naar rechts hangen onevenwichtig is, en gevaarlijk.

Het erg rechtse geluid is bezig aan een revival. Waar Janmaat in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog verguisd en voor de rechter gebracht werd, de PVV mag ongestraft een heel erg rechts geluid laten horen. Hierbij stoort mij niet zozeer de achterliggende idee, maar wel de schaamteloosheid, het ontbreken van respect en het opdelen van de wereld in zwart – wit, goed – kwaad en het ‘wie niet voor mij is is tegen mij’.
Een ander heeft geen andere ideeën, iemand die anders denkt heeft (tussen aanhalingstekens, smalend toontje) ‘linkse hobbies’. Iemand zonder betaald werk behoort tot het leger der ‘onrendabelen’.
Ergens subsidie voor vragen is een verwerpelijke vorm van bedelen.
Als je het gevaar van de ‘tsunami’ van moslims niet ziet ben je dom.
Ben je geen uitgesproken vriend van Israël, dan ben je dus een antisemiet.

Er is ook een erg links geluid. Ons landje was vorige week een beetje in rep in roer, dat wil zeggen: de pers sprong er bovenop, want er zou aangekondigd zijn dat erg linkse groeperingen de studentenprotesten zouden gaan aangrijpen om rellen te schoppen.
Dat gebeurde uiteraard ook.
De Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en Anti-Fascistische Actie (AFA) ontkennen via de pers dat zij opgeroepen zouden hebben tot het plegen van geweld.
Huh? De wie?

Ja, de Anarchistische Groep Nijmegen bijvoorbeeld. Je kunt hier op hun website lezen dat zij zichzelf, ook gezamenlijk, lopen en zitten af te vragen waar ze het over moeten hebben, met welk doel en tegen het licht waarvan ze welke aksi steunen omdat zusters en broeders aksies nu eenmaal gelijkwaardig steunverlenend delen en zo. Denk ik. Ongeveer.
In de linkerkolom van deze website zie je een groot aantal linken naar andere, ook erg linkse websites.
Wanneer je daar een uurtje voor uittrekt kom je op de meest bijzondere, veelal redelijk uitgebluste en wanhopige en erg linkse websites terecht.

En daar maak ik mij dan weer zorgen over.
Want nu het erg rechtse geluid breed getolereerd wordt, de krakers uit het stadsbeeld verbannen worden en de vegetariër, als hij maar betaalt, in ieder restaurant welkom is, is de vraag wel hoe de erg linkse bevolking gaat reageren.
De erg linkse bevolking zal namelijk, onder invloed van de vele erg rechtse geluiden weer gaan groeien. En fanatieker gaan worden. En nog ergere linkse geluiden gaan brullen in een poging de erge rechtse geluiden te overstemmen.

Er kan wellicht nu na de laatste verkiezingen een periode van relatieve rust zijn ontstaan.
Maar dat er een flinke polarisatie gaande is, dat is toch moeilijk te ontkennen.
Ik word daar niet vrolijk van.