Emoticons?… my (_*_)!!!

Emoticons, voor wie niet weet wat het is, kijk even hier (dank je @slijterijmeisje).
Er zijn weinig mensen die neutraal over emoticons zijn. Je hebt grofweg mensen die erg handig vinden en je hebt mensen die het ronduit verafschuwen.
Hoe dat komt is wel uit te leggen.

Mensen die de emoticon handig vinden vertellen je dat je er de boodschap een duidelijke ‘lading’ door kunt geven. Een lach, knipoog, frons of noem maar op welke emotionele lading je aan een bericht wilt toevoegen. Ook wordt gezegd dat het de boodschap kort houdt. Je hoeft niet te typen: ‘en dat vind ik lachen’, je typt gewoon de bijpassende emoticon.

De tegenstanders kijken daar wezenlijk anders tegen aan. Zij vinden dat je iets met behulp van taal duidelijk moet kunnen maken. Of dat een emoticon een diskwalificatie of onderschatting van de ander is. De ander moet zijn best maar doen om te snappen wat ik bedoel, hoor je ook. ‘Vroegtijdig klaarkomen’, vond ik een hele mooi argument tegen de emoticon (via @binnenstebinnen).

Eigenlijk, als ik de reactie zo lees, lijkt het er een beetje op dat de gebruikers van emoticons onzeker zijn of hun boodschap wel goed begrepen wordt en de bedoeling extra kracht willen bijzetten, en de emoticon hater is juist van mening dat hij wordt onderschat, als onvoldoende capabel wordt ingeschat om zelf de boodschap die hem of haar wordt toegezonden te interpreteren.

Kijk ik naar mijzelf dan gaat dit wel op.
Ik gebruik emoticons. Maar over het algemeen alleen wanneer ik of de ander niet voldoende kan inschatten en onzeker ben of de boodschap wel overkomt, of ‘geen zin in gezeik’ heb. Dat betekent: voor dat het verkeerd wordt opgevat zet ik er maar een emoticon bij.

Er zijn ook mensen bij wie ik NOOIT een emoticon zal gebruiken. Omdat het inderdaad alle spanning uit de communicatie haalt.
Mensen waarmee je van die taalgevechtjes voert.
Dan is iedere emoticon gewoon een verliespunt.

Wanneer ik je dus geen emoticons stuur, dan sta je bij mij heel hoog aangeschreven.

(Om gezeik, misinterpretatie, gemok en zure reacties te voorkomen zou ik achter deze zin eigenlijk de volgende emoticon moeten plaatsen ;-) Maar, dat doe ik dus niet)

(Met dank aan @G_Leeuwerke voor de geweldige titel!)

6 Reacties

  1. Ik durf het bijna niet te zeggen. Maar weet je wat ik me na al die jaren altijd nog afvraag?

    Goed. Komt ie.
    Hoe spreek je het woord “emoticon” eigenlijk uit? Fonetisch? Emootsiekon? Of op z’n engels Iemootsiekon? :$

  2. Het heeft iets heel emo z’n emoticon. Nee, mij doet het vooral denken aan tieners die niet kunnen schrijven, sms taal, breezah taal, noem maar op. In dat rijtje hoort bij mij de emoticon thuis. Zeker als je er dan nog eens 12 achter elkaar zet, het blijft een vorm van communicatie, maar het niveau gaat er niet mee omhoog.

    Jonas

  3. Emoticons zijn gewoon leuk en een verrijking. Het argument dat het de ontvanger onderschat is gewoon bullshit. In deze snelle multi-media tijd is (gematigd) gebruik leuk en makkelijk. ‘Get out of your rocking chair grandma!’

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.