Brainbox, Brainbox (1970)

Zowel Jan Akkerman als Kaz Lux werkten mee aan het album ‘Dit is wat ik wil‘ van Hazes. Beide mannen zijn ook zeer prominent aanwezig op het eerste naamloze album van Brainbox.

Dat eerste album – waarvan de meeste mensen alleen het nummer ‘Summertime’ (her)kennen – is niet alleen opvallend door het karakteristieke stemgeluid van Kaz Lux en het meesterlijke gitaarspel van Jan Akkerman, ook op dit album speelt een geweldige drummer: Pierre van der Linden.
Luister bijvoorbeeld naar het bijna 17 minuten durende ‘Sea Of Delight’.
‘Summer Time’ was dan een hitsingle in Nederland, ‘Down Man’ was een hit in de Verenigde Staten. Een veel beter nummer vind ik persoonlijk.
Leuk is dat in ‘Down Man’ een stukje gitaarsolo van Akkerman zit dat meteen doet denken aan de solo in ‘Working in a Colemine’ op het album van Hazes.

U kunt het album Brainbox via deze link luisteren op Spotify.

2 Reacties

 1. Dit is wel de beste Nederlandse elpee die er ooit gemaakt is. Die gitaarsolo in Down Man is zo goed, dat je hem nu nog mee kunt neuriën. Hij verveelt nooit en ik draai hem nog steeds af en toe.
  Deze elpee was wel het einde van mijn ‘rocktijdperk’. Ik ging terug de tijd in, naar Bach, en nog eerder, naar de oude Engelse renaissancecomponisten. Da’s nog veel mooiere muziek. Gitaristen van de kwaliteit van Jan Akkerman bestonden nog niet, dat is waar.

  • Of het de beste LP is weet ik niet Ben.
   Maar, ik ga het uitzoeken.
   Om te beginnen ga ik 700 albums beluisteren en hier bespreken.
   Dan moet ik mij wel een redelijk oordeel kunnen vellen.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.