Profiel: @OudZeikwijf de Verhalende Tweep

Oud.
Het doet veel te veel mensen denken aan een leeftijd. Een leeftijd die, gerelateerd aan de eigen leeftijd, de grens vormt tussen jong en oud.
Als 5-jarige vind je iedereen die ouder is oud.
Als 12 jarige vind je een 16-jarige ‘spannend’ oud, een 30-jarige ‘volwassen’ oud en een 50-jarige ‘eng’ oud.
Een 85-jarige daarentegen vinden we dan ‘lief’ oud.
Nu ik zelf 50 ben vinden heel veel mensen mij oud. Ik vind niet meer zo snel iemand oud in leeftijd, het begrip heeft een nieuwe betekenis gekregen.
Oud zijn de mensen voor wie de wereld zich is gaan beperken tot de televisie, de groenteboer op de hoek en de zus van Ben, de zwager van Kees.
Hij voor wie het integratie probleem niet bestaat omdat hun buurman een Marokkaan is die heel goed Nederlands spreekt en wiens dochters gewoon over straat mogen; die is oud.
Mensen van boven de 65 die glashard zeggen: ‘Ik heb mijn plicht gedaan, zoek het maar uit. Ik heb een goed pensioen.’
Dat is oud, voor mij.

OudZeikwijf is niet oud.
Helemaal niet. Niet dat ik weet hoe oud OudZeikwijf is, want ook aan wijven vraag je dat niet. Net zo goed als dat je dat niet aan dames vraagt.
De benaming OudZeikwijf heeft voor mij niets met leeftijd te maken. Het is een innerlijke beleving, een controle, een relativering. ‘Heh, daar heb je OudZeikwijf ook weer!’
Interne controle, juist ter voorkoming van ouwe-lullen-gezeik.

OudZeikwijf leeft niet in haar geschiedenis.
OudZeikwijf loopt al best wat jaartjes mee, maar zij is niet oud.
Oude mensen zeggen dat het ‘vroeger beter was’, waarmee zij bedoelen te zeggen dat zij vroeger beter waren.
OudZeikwijf leeft hier en nu, maar is haar geschiedenis niet vergeten. Sterker, OudZeikwijf kan als geen ander de geschiedenis vertellen.
En omdat het ‘vroeger’ niet ‘beter’ was, zijn de verhalen van OudZeikwijf niet zuur, maar bitterzoet.

Het verhaal hier boven zegt misschien meer over de verteller, de schrijver en de blogger OudZeikwijf dan over de tweep. Het kan mij niet schelen.
Want, lees een paar van de verhalen van OudZeikwijf op haar blog, op Nurks of op AT5 en de 140 teken berichten van OudZeikwijf komen in een ander licht te staan.
Het heldere licht van een bevlogen, scherpe en uiterst humoristische geest.

De chaos en het van de hakken op de takken van OudZeikwijf?
Ach, het vloeit moeiteloos in de enorme vijver van ontroering die OudZeikwijf bereid is met je te delen.

Meer over de Twitter Profiler en Twitter Profielen vindt u op deze pagina.

15 Reacties

 1. *kan niet meer flauw vallen want is nog steeds niet bijgekomen van de tweede keer vanmorgen*

 2. Ja, OZ is geweldig! En wat ik ook fantastisch vind is dat ze Francaise is en zich die idiote Nederlandse taal helemaal eigen heeft gemaakt. En o ja, vergeet niet haar oudejaarsconference te bekijken op nurksmagazine.nl!

 3. Oud Zeikwijf schijnt ook nog eens Japans te kunnen. En mensen die zeggen dat vroeger alles beter was, zeggen dat niet omdat ze zelf vroeger beter waren, maar omdat ze vroeger jonger waren en dus wat verder van de dood af stonden.

 4. Waarom meldt niemand even dat OudZeikwijf ook het Blogbal organiseert? Moet ik nou echt alles zelf doen?
  http://hetblogbal.blogspot.com/

 5. Wat dat betreft: wie denkt in aanmerking te komen voor een uitnodiging moet wel een bruikbaar e-mailadres opsturen naar hetblogbal@gmail.com. Ik heb al een aantal selecties van de blogologen binnen, we gaan dus snel over tot uitnodigen! E-mailadressen dus graag.

 6. We nodigen de 100 beste online-schrijvers van het moment, en ieder van ze mag een introducé meenemen.

 7. OZ is een van de meest intrigerende tweeps die ik het afgelopen jaar op twitter heb leren kennen. Ze heeft GELEEFD. Is ze oud? En is ze echt een zeikwijf? Geen van beiden geloof ik, want haar verhalen zijn meeslepend. Ik heb geen ander blog ooit van A-Z gelezen, wel die van haar, en zoekend naar meer letters. Ze laat je niet gaan!

 8. En OZ is een DIVA, vergeet dat niet erbij te vertellen. Ze heeft gelukkig niet die ergerlijke Hollandse valse bescheidenheid. Ja, soms doet ze net alsof maar dat houdt ze geen tien minuten vol.

  Ze was het eerste linkje op mijn weblog, ruim drie jaar geleden.

 9. Ja, Berend, foei, Berend, dat je vergeet te melden dat ik een diva ben! Een groot manco. Overdoen dat stukje! Stel dat de lezers niet weten dat ik een diva ben, en mij als een gewoon mens benaderen? Een ramp!

 10. Ik negeer namelijk iedereen die de diva in mij niet erkent. Ik wil ze niet in mijn wereld hebben! Ik HEB ze niet in mijn wereld. Over wie hebben we het nu? Niemand, ze BESTAAN niet.

 11. “Oude mensen zeggen dat het ‘vroeger beter was’, waarmee zij bedoelen te zeggen dat zij vroeger beter waren.”

  Mooi gesproken/geschreven. @molovich Bedoel jij niet hetzelfde? Heb jij niet het idee dat mensen zich beter voelen als ze verder van de dood af staan?

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.