In het kader van de voorbereiding op de workshops die Berend geeft ten bate van Serious Request – en waarvoor u zich hier kunt inschrijven – doet Berend veldonderzoek. vandaag een gesprek met Herman van Succes, Loos & Ten Onder.

‘Nee, inderdaad. Mijn eerste bedrijf BAH (Britse Auto Handel) was geen succes. Maar, en daar blijf ik bij, het concept was goed! Kijk, een Rover kost daar 3000 en hier 4000. Nou, transportkosten een honderdje of 3. Hou je toch 700 per Rover over! Dacht ik dan hè. Maar goed, na de eerste auto was ik er klaar mee. Ik maak keurig 3000 pond over, wordt er godverdegodver ruim 3500 euri afgeschreven!! Komt er nog een berg aan belastingen en ander kosten zoals keuringen, nummerplaten en zo meer bij. Kost die Rover mij ineens 4200!! Ja, en da’s niet alles hoor. Staat dat ding eindelijk hier voor de deur, ik stap in en wat denk je? Zit het stuur aan de verkeerde kant! Heb ik weer! Het stuur, links! In een auto! Links!’
‘U bedoelt rechts.’
‘Nee, ik bedoel links! Een normale auto, die heeft z’n stuur rechts!’
‘Links, bedoelt u.’
‘Huh?’
‘In Nederland zit het stuur van een auto links.’
‘Welnee man! Niet als je er voor staat: rechts! Die rare Engelsen, die hebben hem links!’

‘Nou ja, maakt ook niet uit. En na BAH bent u dit bedrijf begonnen?’
‘Ja, kijk, samenwerken he, daar zit de kracht. Met z’n drieën zijn we krachtig, net één grote familie.’
‘U kent elkaar dus al lang?’
‘Ach, wat is lang. Jan (Loos, red.) ken ik nu twee maanden. Hij was portier bij nachtclub ‘Irma la Duce’ in Den Helder. Dus ik dacht, die jongen moet ik er bij hebben. Die kan goed met mensen omgaan. En via Jan leerde ik vorige week Henk (Ten Onder, red.) kennen. Henk is briljant met geld moet je weten. Was, tot wij hem binnen wisten te halen, CA bij de Edah.’
‘CA bij de Edah?’
‘Ja, Chef Assemblage, je weet wel, van de flessen. Henk was niet goedkoop, maar dan heb je ook wat! Bovendien heeft hij een busje. Ook wel makkelijk in ons werk.’
‘Wat is precies de core business van Succes, Loos & Ten Onder?’
‘Ja, dat is nog even de vraag. We zijn er nog niet helemaal uit. Maar voorlopig doen we iets met adviezen, coaching en tuinplanten. En interim management. O ja, en websites. dat doen we ook. Henk is namelijk verschrikkelijk handig met computers en zo.’