Halverwege het laatste decennium van de vorige eeuw was er van allerlei software op de markt waarmee je jouw website bij honderdduizenden zoekmachines kon aanmelden en waarmee jouw website absoluut in de top van de zoekresultaten zou komen. Je hoefde alleen even de software aan te schaffen en een tsunami aan bezoekers zou richting jouw website stromen. Jouw producten zouden niet aan te slepen zijn. Jij zou de verkoopcijfers met honderden procenten zien stijgen. Werkte dat? Nee, natuurlijk werkte dat niet.

Op dit moment zie ik meer en meer Twitter-accounts en websites voorbijkomen die opnieuw gouden bergen beloven. Massa’s nieuwe gerichte volgers zul je krijgen. Al jouw linken zullen aangeklikt worden en bijna al jouw tweets zullen oneindig worden geretweet.

Jouw website zal het aantal bezoekers niet meer kunnen dragen, zo veel komt er op je af. Jouw producten zijn straks niet meer aan te slepen. Jouw dienstverlening zal met honderden procenten stijgen. Jouw omzet zal ‘vertiendubbelen‘ (sic).

Voor een paar euro zal je stinkend rijk worden. *zucht*
Werkt dat?
Nee, nee, nee. Natuurlijk werkt dat niet beste mensen.

U heeft niets aan automatisch gegenereerde, gekochte volgers. Echt niet. De kracht van Twitter zit niet in een groot aantal volgers die bereid zijn een boodschap van jou over zich heen laten komen. De waarde van een account wordt niet bepaald door het aantal volgers.
Echt niet.
De waarde van een Twitter account wordt bepaald door de waarde die volgers hechten aan de boodschappen die door jou verstuurd worden. Volgers die jouw tweets niet zien zijn waardeloze volgers. Tweets die geen reacties genereren zijn waardeloze tweets.

Een folder van de door jouw te koop aangeboden tractorwielen in 25.000 brievenbussen stoppen, is nog altijd een waardeloze folderactie wanneer al die brievenbussen in een bejaardenflat staan. Of aan huizen vastzitten in een stad waar niemand Nederlands kan lezen.

Een Twitter account staat of valt bij de autoriteit die de volgers aan dat account toedichten. En iedere website, en ieder Twitter account dat pretendeert jouw account te kunnen verveelvoudigen in ‘waarde’ door je aan volgers te helpen heeft het niet begrepen.
Trap er dus niet in.