Nee, ik ben geen ondankbare hond. Ja, ik vind een #FF soms erg leuk, lief en aardig. Het streelt echt mijn ego ook wel. Maar het is, zo wijzen de cijfers uit, onzin. Het werkt niet. Ok, ok: het werkt niet bij mij. Ik zal het uitleggen.

Vorige week was Berend wereldwijd de nummer 1848 in de lijsten van FollowFriday.com. In Nederland zelfs de nummer 9. Er waren dus maar 8 mensen in Nederland die meer #FF aanbevelingen ontvingen dan Berend Quest.
Nu hoor ik u denken, hoeveel keren werd Berend Quest dan wel niet aanbevolen?
Wel, 18 keer, om precies te zijn.
En hoeveel mensen besloten, op basis van die aanbeveling, Berend Quest te gaan volgen?
Eén.

O ja, en 7x werd Berend Quest afgelopen vrijdag ontvolgd.

Vind ik dat gek? Of erg?
Welnee. Berend Quest zit ruim in zijn volgers en het kan best zo zijn dat al die aardige aanbevelingen niet terecht komen bij Tweeps die nog geen volger zijn bijvoorbeeld.
Daarnaast vind ik het ook aannemelijk dat tweeps de vrijdag uitkiezen om mij te ontvolgen. Ik tweet nogal veel, en kan het mij indenken dat iemand genoeg heeft van Berend Quest. De vrijdag – als je dan toch al nieuwe tweeps gaat volgen – is een mooie dag om ook een aantal tweeps uit je volgerslijst te verwijderen.
Ik heb daar geen moeite mee.

Ik maak nog wel een andere kanttekening.
Het alleraardigst zijn de ‘gemotiveerde’ #FF’s. Tweets waarin niet alleen #FF en je naam staat, maar ook staat  beschreven WAAROM je iemand moet volgen.
Een #FF met een heldere motivatie is voor mij bijvoorbeeld de enige #FF die mij er toe brengt die aanbeveling te volgen.
Wellicht is het ook de overweging waard om voor jezelf een ondergrens te stellen. Bijvoorbeeld: een tweep met meer dan 1000 volgers heeft mijn aanbeveling niet nodig, ik kan beter iemand aanbevelen die nog (bijna) niemand kent.

O ja, en het retweeten van de #FF bulklijsten (een tweet met alleen #FF en dan een lijst tweeps), doe dat toch niet. Er is (corrigeer mij als ik mij vergis) geen enkele nieuwe tweep die jou nog niet volgt op Twitter die die retweet ziet.
En zij die hem kunnen zien, zagen hem al.