Ziek zijn heeft geen zin. Donor zijn, dat heeft zin!

Gisteravond had ik een korte discussie met @VrouwkevanS over dit blog. In het blog wordt door iemand uitgelegd waarom zij geen donor wil zijn, en ook geen donor organen wenst te ontvangen. De discussie ging over de vraag hoe dit blog te zien. Als een politiek incorrect statement, of als niets meer dan een slecht onderbouwde mening?

Ik ben zelf al jaren ingeschreven als donor. De reden is simpel. Mocht ik dood gaan dan heb ik er niets meer aan en als een ander er meer kwaliteit van leven mee kan bereiken: be my guest!
Dat is geen zwaar morele zaak, maar gewoon, een praktische overweging.
Sinds kort gebruik ik zelf ook iets van een ander, ik heb een nieuw hoornvlies.
Dat door dat vlies ooit een ander gekeken heeft komt eigenlijk nu pas bij me op.

Geen donor willen zijn is een vrije keuze.
Geen donor organen willen ontvangen is daarvan ook een redelijke consequentie.
Ik heb er geen moeite mee, vind het politiek niet incorrect en weinig boeiend verder.

Wat ik wel boeiend vind is de motivering van deze @SovMannA.
Het morele gelijk dat uit de radiospotjes spat staat me tegen. Je moet donor zijn..‘, zo staat bijvoorbeeld te lezen.
Dit lijkt mij meer een klacht over de verpakking, dan over de boodschap.

Je bent niet voor niets ziek. Er moet evenwicht zijn in ziekte en gezondheid en evolutie zorgt er voor dat de een wel ziek wordt en de ander niet‘, zo staat er even verder te lezen.
Nu kan het natuurlijk zo zijn dat ik het allemaal niet begrepen heb, maar volgens mij ‘zorgt’ de evolutie helemaal nergens voor. Evolutie is de term die wij gebruiken om bepaalde fenomenen te beschrijven.
En als wij in staat zijn om mensen sterker, beter en minder ziek te maken door elkaars organen te gebruiken -of over een tijdje, hele nieuwe organen weten te kweken- dan is dat onderdeel van onze evolutie.

Wordt beter of sterf waardig. Als jij ziek bent is een ander gezond. Feit. Je leefde niet voor niets. Mijn organen zijn alleen voor mij bestemd. Feit.‘, staat er ter afsluiting.
Ik snap deze zinnen niet.
Ik zie niet in wat mijn ziek zijn feitelijk voor positief effect op de gezondheid van een ander heeft.
Ik zie niets dat feitelijk waarmaakt dat mijn organen alleen voor mij bestemd zouden zijn.

Ik weet wel dat mijn organen na mijn dood de kwaliteit van leven en de levensverwachting van een ander kunnen verbeteren.

Niks ‘politiek incorrect’.
Een slecht onderbouwd stukje, dat is alles.

O ja, en zou deze mevrouw ook een bloedtransfusie weigeren?

4 Reacties

  1. vrouwkevanstavast

    29 oktober 2010 op 14:54

    Ik ben al jarenlang donor, zelfs actief pleitbezorger ervan. Mijn opmerking stond volledig los van de onderbouwing van het verhaal. Dat is er namelijk niet, daar heb je gelijk in. Het is een mening, een persoonlijke stellingname. Ik zou zelf de stelling kunnen poneren dat juist de evolutie het mogelijk maakt om zaken als transplantatie mogelijk te maken, door de zich steeds verder ontwikkelende menselijke hersenen. Let wel, ik zou die stelling kunnen poneren. Dat doe ik echter niet, omdat dit volgens mij net zo slecht onderbouwd is als het 'feit' dat de evolutie zorgt voor ziekte en gezondheid.

  2. vrouwkevanstavast

    29 oktober 2010 op 15:15

    O ja en ik vond het interessant als politiek incorrecte mening, omdat mensen die op de man af gevraagd worden of ze zouden willen doneren, daar vaak 'ja' op zeggen, ook al doen ze het niet. Of ze hebben het over zaken als 'stel dat ik mijn organen toch nog nodig heb na de dood'. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand op een manier stelling neemt zoals @sovmanna. In die zin vond ik het dus een interessante maatschappelijk en politiek incorrecte mening.

  3. @Vrouwkevanstavast
    Zie het vooral als een verwoording van het gevoel dat het stukje bij mij opriep.
    Het was niet bedoeld om jou uit te dagen tot een verklaring.
    Uiteraard wel bedankt voor je reactie.

  4. vrouwkevanstavast

    30 oktober 2010 op 05:34

    Zo zag ik het ook niet hoor. Het was een ordening van mijn eigen gedachten die ik met je deelde. Soms zijn 140 tekens zelfs voor mij te weinig.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.