Ovenschotel ‘Het Gulle Leven’

Deze week moest het kruidentuintje gesaneerd worden. Dus hadden wij selderie, peterselie, lenteuitjes, en nog veel  meer heerlijkheden in overvloed. Allereerst maar eens een flinke pan kruidenbouillon getrokken. En deze kruidenbouillon is een belangrijk ingrediënt van de ovenschotel die vandaag een paar uurtjes in de houtoven werd gezet.

Geen houtoven, vrees niet. Het kan ook in een gewone oven, maar dan wel een beetje grote. Het volume van deze schotel maakt hem namelijk zo verschrikkelijk lekker!
Met een schotel als deze begin ik in de ochtenduren. Je bent dan namelijk voor de gasten komen klaar. Met een man of 8 kun je hier makkelijk van eten.

In deze schotel zitten de volgende ingrediënten:

  • 2 venkels
  • 4 paprika’s (2 rood en 2 geel)
  • 2 doosjes champignons
  • 300 gr broccoli
  • 2,5 kg nieuwe aardappeltjes (Opperdoezers)
  • 1,5 kilo kipfilet
  • 500 gr. spekreepjes
  • 1 kilo gehakt
  • 10 lenteuitjes
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 grote ui
  • kruidenbouillon

Goed. Nu moet je je niet laten afschrikken door het werk, het is beslist de moeite waard.
De reden om dit allemaal te doen, en niet alles meteen bij elkaar te kieperen is de eigenheid van de smaak. Veel smaak is mooi, maar het moet niet allemaal tot 1 smaak vervloeien.

  • Was de aardappels en kook deze ongeschild een minuut of 8, snijdt ze daarna doormidden
  • Snijdt de venkels in stukken (6 per venkel) en kook deze 3 minuten
  • Snijdt de broccoli en kook deze een minuut of 4
  • Bak de spekreepjes in hun eigen vet, blus met rode port
  • Draai kleine gehaktballetjes (kruiden naar smaak) en bak deze bruin
  • Kruid de kipfilets en snijdt deze in grote brokken, even aanbraden en lekker dichtschroeien
  • Snijdt de paprika, lenteui en ui in grote stukken
  • Bak de champignons aan op heel hoog vuur in wat olijfolie, blus met citroensap
  • Snijdt de knoflook fijn en hou apart
Nu meng je alles in een grote ovenschaal of braadslede.
Strooi als laatste de knoflook er overheen en besprenkel de schotel met zo veel bouillon tot de schaal voor de helft is gevuld met vocht.
Dek af met aluminiumfolie.
In de houtoven: er in als hij heet is, er uit als je gaat eten (mag rustig 2 tot 4 uur)
In een gewone oven: op 175 graden een uur tot anderhalf uur.
Uit een houtoven is hij uiteraard het lekkerst, dan wordt de schotel nog rijker en gaat wat rokerig smaken.
Een glas wijn er bij en klaar.
Zo ging hij dus de oven in.
Ik vergat bijna een foto te nemen nadat de schotel uit de oven kwam.
Dus, tijdens het eten, voor het op was, nog even snel een plaatje gemaakt.

1 Reactie

  1. Klinkt goed, Quest.Maar een venkel. Ik heb dus geen diee wat dat is. Moet ik dat opzoeken, of kan ik dat kreng ook gewoon weglaten?

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.