De beste vis eet je aan de haven van Den Oever

Om smakelijk te kunnen eten is meer nodig dan een goed gerecht met ingrediënten die je lekker vindt. Om echt lekker te kunnen eten moet je vertrouwen hebben in de kok. Je kunt pas lekker eten in de volle overtuiging dat de kok je alleen verse, eerlijke gerechten voor zal schotelen. Heb je dat vertrouwen niet dan ga je ‘waakzaam eten’. En dat komt de smaakbeleving niet ten goede.

Bovenstaande gaat op voor al het voedsel dat we eten.
Voor het eten van vis en schelpdieren geldt dit in het kwadraat. Er wordt niet voor niets gezegd dat wanneer je eenmaal ziek bent geweest na het eten van mosselen je deze lekkernij nooit meer aan zult raken.
Je hebt er geen vertrouwen meer in en kunt er niet meer van genieten.

Voor een visje steekt Berend Quest graag de dijk over. In Den Oever, achter het dijkje aan de de haven staat Viscentre’t Wad. Het viscentre is zit aan een groothandel vast. En een groothandel betekent doorstroming. En doorstroming is essentieel om versheid van de waar te garanderen.
De keren dat Berend er geweest is kan hij niet meer tellen, maar nog nooit heeft hij er iets gekocht waar hij later spijt van kreeg.

Om mee te nemen haalt hij er bijvoorbeeld visfilet. Of een lekkere moot zalm. Of gerookte zalmblokjes, gamba’s, haring en kibbeling voor een etentje thuis. ‘Moet je er ver mee?, is de vraag na de bestelling. Berend moet de afsluitdijk over en dat is voldoende voor de mensen achter de balie om de vis in ijs te verpakken. Zodat je thuiskomt met verse, gekoelde vis.
Vis waar je vol vertrouwen een maaltijd van bereidt voor je beste vrienden.

Ter plaatse een visje eten kan ook bij ‘t Wad. Een ruim terras voor als het warm is en een ook binnen is het prima vertoeven. Schoon, met een sauzenbar en zo’n handige natte plek om je handen op te frissen.
Een plate met gamba’s is de favoriet van Berend. Drie grote gekruide gamba spies met een pittig sausje, patat en een salade.
Het is echter ook zeer de moeite waard om een plate met bijvoorbeeld kibbeling te bestellen. Niks geen overgebleven kabeljauwrandje verpakt in een verhullend laagje dat snel even her-opgewarmd wordt in een magnetron.
Nee, bij ‘t Wad zij het grote stukken verse kabeljauw die pas door het beslag gaan en worden gebakken nadat je de bestelling geplaatst hebt.

Een ieder die van Friesland naar Noord-Holland rijdt (of andersom) zou een keer de afslag Den Oever moeten nemen om een visje te eten bij ‘t Wad.
‘t Wad zit aan de natte kant van de dijk, aan de haven.
Boot, haven, Viscentre ‘t Wad.
Korte lijnen.
Verser kan het niet.

1 Reactie

 1. Hallo Berend,
  Je hebt het prachtig onder woorden gebracht!
  Ook ik eet regelmatig in Den Oever en dan bij voorkeur in Viscentre "T Wad"
  Het is niet alleen de vis die zo heerlijk vers is maar ook de patat die je bij een plate krijgt geserveerd.
  Patrick,de eigenaar heeft mij verteld dat zij iedere dag zelf de piepers snijden en voorbakken.
  Heerlijk toch?
  En wat mij ook steeds opvalt is de leuke en vriendelijke bediening die je er krijgt.
  En tenslotte ,de rekening valt altijd mee,snap echt niet dat er zo,n goed product gemaakt wordt voor die gunstige prijs.
  Groeten uit Spanbroek.
  Marry.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.