‘Digitaal Publiceren’, lezen om te schrijven

Eind september 2009 kreeg Berend een ‘vuiltje’ in zijn oog. Drie dagen later werd hij met spoed opgenomen met een gat van 6×6 mm in het hoornvlies van zijn linkeroog.Gevolg: een linkeroog met het zicht van een douchegordijn en een rechteroog dat het linkeroog niet meer heeft om mee samen te werken. Hij ziet daardoor rottig. Er zit geen diepte meer in bijvoorbeeld. Met name bij het lezen van de krant of een boek is dat erg vervelend.
Lezen vanaf een scherm, dat gaat gelukkig prima.
Het zal u niet verbazen dat het fenomeen e-boek de interesse heeft van Berend.
Niet alleen om te lezen, maar ook om te publiceren.
En dus las Berend het e-boek ‘Digitaal Publiceren’ van Bert Vegelien en Rian Visser.

‘Digitaal Publiceren’ beschrijft het maken en publiceren van een e-boek voor drie soorten teksten. Een nooit eerder als boek verschenen tekst, een reeds verschenen maar niet meer verkrijgbaar boek en een boek welke nog in de handel is. Ik vind dat een goede keuze, ik kan daardoor snel en ‘to the point’ de informatie vinden die op mijn teksten van toepassing zijn.

Voor mij bevat ‘Digitaal Publiceren’ die informatie die ik nodig heb. Ik zeg bewust niet ‘waarnaar ik op zoek was’. Ik ben er namelijk van overtuigd dat met de nodige Google zoekopdrachten en ander klikwerk veel van de informatie uit ‘Digitaal Publiceren’ vindbaar is op het Internet. Ik bedoel, er staan weinig ‘geheimen’ in het boek.
Echter, daarmee heb je nog geen overzichtelijk verhaal of stappenplan en je mist de uiteraard de persoonlijke inbreng van de schrijvers.
Die persoonlijke inbreng is niet te onderschatten. Het Internet biedt een enorme schat aan informatie, maar het beoordelen van al die informatie valt vaak niet mee. Hoeveel mensen hebben niet hun eigen computer volledig kapot gekregen door ‘handige’ tips op te volgen die zij vonden op het Internet?
Het boek is een stappenplan en zo leest het ook. Het legt de lezer (lees ‘de schrijver’) heldere keuzes voor in het proces van schrijven tot en met het publiceren.
Keuzes die begrijpelijk zijn, ook voor een publiek dat niet alle geheimen van de computer en computerprogramma’s kent.
In het boek staan veel (gelinkte) verwijzingen naar websites, software, uitgevers en bijvoorbeeld organisaties die rechten behartigen.
Erg handig om al die adressen op een rijtje te hebben. 
De € 12,99 die het boek kost vind ik welbesteed. Ik kan mij echter voorstellen dat het voor anderen een drempel is. Wellicht dat de auteurs nog eens hard aan een aantal deuren van belanghebbenden kunnen rammelen teneinde partijen te vinden die er een taak in zien de verdere ontwikkeling en verspreiding van het e-boek te stimuleren.
Fabrikanten en verkopers van ereaders en uitgevers bijvoorbeeld. Partijen die het e-boek een warm hart toedragen zouden de drempel best mogen helpen verlagen.

1 Reactie

  1. Ja heel hartelijk dank! Dit was de tip die ik zocht maar tot nu toe gemist heb.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.