Het grootste gevaar voor de PC ben jij! (10 tips van Berend Quest)

Ik wil mijzelf niet het etiket ‘expert’ opplakken. Ik ben geen techneut, ontwikkelaar, tester of gediplomeerd ICT-er. Wel ben ik al sinds 1987 computergebruiker en gaf ik 10 jaar leiding aan een ICT bedrijf.
Nog nimmer had ik een virus, nog nooit heb ik voor de beveiliging van mijn pc betaald. En dat ik mijn pc intensief gebruik zal een ieder die mij volgt op dit blog of via Twitter beamen.
Wellicht dat onderstaande tips (uitsluitend bedoeld voor uw privé situatie!) u van dienst kunnen zijn.

‘Ik heb niets gedaan!’ Dat is het eerste dat zeker 90% van de lieden die mij ooit zakelijk of privé hebben benaderd met een computerprobleem roept. En in bijna 100% van de gevallen is dat en pertinent niet waar en de reden dat het oplossen van de problemen zo verschrikkelijk veel geld kost.
Een computerprobleem wordt namelijk bijna zeker door u zelf veroorzaakt.
En dan heb ik het uiteraard niet over dat scherm dat stuk gaat, het toetsenbord dat niet meer werkt etc. Ik heb het over vastlopers, virussen, niet (meer) werkende programma’s en sterk afnemende prestaties.
U bent namelijk over het algemeen een domme neanderthaler waar het gaat om de behandeling van uw computer.
Wanneer u derhalve een probleem constateert op uw pc stel u dan de volgende vraag: Wat heb ik gedaan voor dat het probleem ontstond? Denk dus aan:

  • Die fijne, gratis downloads
  • Dat nieuwe routertje, kabeltje, printertje uit de aanbieding
  • Uw surfgedrag (heus, iedere ICT-er met meer dan 3 hersencellen ziet toch wel dat u porno kijkt)
  • Nieuwe programma’s die u van uw buurman kreeg
  • Aanpassingen hardware (ja, ook dat USB foto cameraatje)
  • Bestanden die u verwijderd heeft omdat u ze niet meer nodig had
  • Reg cleaners, virusscanners en andere ‘beveiligers en turbo boosters’ die u denkt te moeten gebruiken
  • USB stikkies, e-mailtjes en ga zo maar door.
Het lost het probleem niet op, maar het bespaard je wel een hoop geld wanneer je kunt aangeven wat je, in je oneindige wijsheid, allemaal voor slims hebt uitgevroten.
U ziet het, ik heb weinig fedusie in u als computergebruiker. Ik geef geen ruk om alle zo genaamde computerexperts. Ik geef geen stuiver voor het verstand van mijn buurman en ik vind mijzelf beslist een domme hork.
En ik heb dus nog nooit een virus opgelopen.
Snapt u?
De 10 tips van Berend Quest voor probleemloos computeren:
  1. Koop kwaliteit
    De zelfbouw aanbieding van PCPipo op marktplaats van € 111,98 inclusief software, verzending en garantie is gewoonweg KUT en kopen is dom. Zorg voor een goede basis. Koop een A-merk, met echte garantie. Als de basis al niet goed is gaat het nooit en te nimmer goed werken. Never!
  2. RTFM
    Read The Fucking Manual!! Lees nu toch eens eerst de handleiding voor dat je van alles aan, in en op je computer hangt. Heus, het helpt.
  3. Van te veel beveiligers komt oorlog
    Het heeft geen enkele zin om meerdere beveiligers hetzelfde werk te laten doen op de pc. Sterker, er komen alleen problemen van. Voor ‘gewone’ mensen zoals jij en ik is een (gratis) virusscanner als Avast heus afdoende.
  4. Neeheeee!! U bent niet de 1.000.000e bezoeker!
    U maakt gebruik van het Internet, en u komt nog eens ergens. Wees er nu gerust van overtuigd dat het veel beter, en veiliger is om te kijken naar de inhoud van de pagina waar u zich bevindt en niet te klikken op allerlei bannertjes en flitsende glimmers, zeker niet wanneer deze zeggen dat u iets gewonnen heeft of dat er virus is gevonden op uw pc. Als u klikt dan krijgt u een virus. Vertrouw op uw anti virus programma.
  5. Onthoudt: onderhoud!
    Uw pc heeft onderhoud nodig. Software en het besturingssysteem moeten regelmatig worden bijgewerkt om een goede werking te blijven garanderen. U kunt dat meestal automatisch laten gebeuren. Doe dat dan ook.
    Maak uw pc ook eens open en zuig voorzichtig de aangezogen bende er eens uit. Uw pc heeft lucht nodig, frisse lucht.
  6. ‘Dit belangrijk bericht zijn uw van bank’
    Ja, als u op dit soort mailtjes nog altijd klikt dan bent u gewoonweg te dom om een pc te gebruiken. Wanneer u denkt dat Masha King uit Nigeria echt de dochter van een koning is met 3 miljoen op de bank die zij met u wilt delen: succes!! En die webwinkel uit China heeft uiteraard wel een Suzuki GTFX 900 KrGT motorfiets voor 600 euri’s. O ja, en de verzending is gratis natuurlijk.
    Ja, en Elvis leeft!!
  7. Ha, ik download alles gratis!
    Tuurlijk, jij wel. En hoe laat moet ik komen om je pc weer ellende vrij te maken?
    Denk na mensen. Er is echt wel veel dat u gratis kunt verkrijgen. Maar een crack van Windows gebruiken is echt niet wijs. Essentiële software (en wat essentieel voor u is moet u zelf maar bepalen) kun je beter maar gewoon aanschaffen. Het biedt u updates, garantie en een helpdesk.
  8. Ik ben een rukker!
    Ja, dat weet ik. Dat u een rukker bent. Maar rukt u dan alstublieft wel een beetje veilig? Zoek een website waar u onder het rukken niet uw pc aan het inrichten bent als spamstation, virusbibliotheek of visvijver. U weet niet waar? Oh, nou. Ga dan maar naar Pornhub.com. En klik niet op alle aanbiedingen, gewoon de standaard filmpjes kijken. Die zijn al ranzig genoeg. En als morgen de kinderen ook weer deze pc gebruiken, maak hem dan even schoon, ja? Nee, niet het scherm en toetsenbord; je browser geschiedenis dus.
  9. Ja, lekker snel. Geen wachtwoord
    Zet een wachtwoord op je computer. Tegenwoordig staat bijna iedere pc rechtstreeks en continu op het Internet aangesloten. Je bent dan wel niet de Nederlandse Bank, maar botjes speuren het Internet af naar makkelijke slachtoffers. Het ontbreken van een wachtwoord is een pré. 
  10. Maak een back-up!
    Hier vindt u een goed en gratis programmaatje. Uw pc kan stuk. Uw schijf kan kapot. En alles wat u op uw pc heeft staan kunt u kwijtraken. U kunt alle programma’s opnieuw installeren, maar de foto’s van de geboorte van Jopie, de huwelijksdag van Annie en de vakantie in Grollo bent u kwijt wanneer het een keer echt mis gaat. En die opgeblazen laptop’s waarvan ze in CSI de harde schijf weer uitlezen dan? Ja, keep dreaming.

7 Reacties

  1. Weet je wat het probleem is, Berend? Het probleem is dat ik, toen ik nog bij de pa in de kas werkte, officieel een cursus moest volgen om zakken kunstmest te versjouwen. Dingetjes van 25 kilo hebben we het over, die netjes in een waterdichte zak stevig plastic zaten. Uiteraard had ik dat diploma niet, maar van de Arbo mocht ik amper aan die dingen denken zonder diploma.

    Punt is, je moet ervoor op cursus. Voor alles. Zwemmen. Autorijden. BHV. Behalve computergebruik, dat mag elke idioot doen. En dat doen ze ook. En verwachten dta ze het meteen kunnen he, dat ook. Als er dan wat fout gaat ligt het aan de computer, niet aan hun eigen onkunde.
    Het is eigenlijk te fokking idioot voor worrden dat iedereen zich blind in het computergebeuren stort, zonder eigenlijk te weten wat ze doen. Zeker als er belangrijke dingen als werk, bankzooi, aankopen of vakanties boeken op de pc worden gedaan.

  2. Goed stuk Berend, klopt allemaal als een bus.

  3. Ben Hoogeboom

    22 april 2010 op 11:35

    Dag Berend,
    Als je Windows gebruikt, zou je nog kunnen denken aan Ccleaner (crap cleaner) en defragmenteren van je harde schijf (niet met het Windows-systeem, maar met Defraggler). Dat maakt je pc sneller.
    Ik heb trouwens AVG als vervanger van Avast. Ook zeer solide.

  4. Berend Quest

    22 april 2010 op 11:47

    Hoi Ben,
    Waardevolle aanvullingen. En AVG is ook prima inderdaad.

  5. ICt-ers hebben een woord voor dit soort fouten en verstoringen: PEBkAC Problem exists between keyboard and chair.

    Mooi stukje.

    @toewie

  6. Of vergeet alle aanbevelingen van Berend. En koop een Mac.

  7. Bekentenis: Ik kreeg ooit (ik schat 1987 – 1988, (het was mijn eerste PC op het werk) de tip van de helpdesk om overbodige bestanden weg te gooien om ruimte te maken op de PC. Harde schijf van 10 Mb of zo. In de root stond een bestand command.com dat ik echt nog nooit gebruikt had.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.