Stappen? Nee joh, ik moet steppen!

Dat een groot deel van de bevolking van dit land volkomen de weg kwijt is weten wij allang. Er is een soort van collectieve degeneratieve ziekte in ons geslopen. Wij kijken Char, lebberen bier bij Petjj Ejj de Vjjies en trainen ons geheugen ‘s morgens met een Max boodschappenlijstje. In plaats van dat wij er door een enge ziekte of gebrek toe veroordeeld zijn lopen wij vrijwillig met twee skistokken vrolijk brallend te ‘Nordic Walken’.
Omdat we blijkbaar nog meer geld over hebben en denken dat wanneer een slimme verkoper gilt dat iets ‘gezond’ is wij directement bereid zijn onze poeplap te trekken, schaffen wij ons, als klap op de vuurpijl, een heuse step aan.
Nee, wij zijn niet dement. Nee, met ons decorum is helemaal niets mis.
Natuurlijk ben je de schaamte niet voorbij wanneer je als zestig jarige, in sporttenue, dagelijks een rondje rijdt op je stepje.

Wij, vrouw Quest en ik, wandelen. Niet in wandelkleding, niet met wandelschoenen, niet met flesjes water en rugtasje of heupgordel; nee, wij wandelen gewoon. En skistokken gebruiken wij om te skiën.
Kan dat dan? Vraagt u zich af. Mag dat tegenwoordig nog altijd? Gewoon wandelen? Ja, het mag. Net als gewoon fietsen en naar de IKEA gaan op donderdagochtend in plaats van op de zondagmiddag.

Wat moet er gebeuren in je leven. Wat gaat er mis. Wat maakt dat je op een goede, of beter, kwade dag besluit: ‘Kom, ik ga mijzelf een autoped aanschaffen’. Indien u het weet, deel dit dan met mij. Zodat ik het mijzelf en mijn gezin, familie, vrienden (mocht ik die nog hebben) en kennissen kan besparen.
We waren toch allemaal blij dat we niet meer hoefden te steppen? Dat we eindelijk mochten fietsen? En later brommer rijden? En nog later motor? En auto?

Ziet u hen wel eens voorbij komen? Op de stille weggetjes, zo tegen de avond? De veertigers, vijftigers en zestigers? Op hun steppie?
Wat zijn dat voor lieden? Wat doen die mensen overdag? Waar wonen zij?
Wat maakt dat je niet kunt wachten tot je thuis bent, je om kunt kleden in je sporttricootje, je stepschoentjes aan kunt trekken en, oh mijn god, je hellempje met warmteventilatiekoelsysteemsleufjes kunt opzetten? Waarom ga je niet gewoon naar de kroeg? Stappen? Bier drinken, kletsen, biljarten? Of kaarten van mijn part. Desnoods een spelletje domino doen.

Wanneer is je zelfbewustzijn, je ego, je decorum en je seks zo gedegenereerd dat je vrijwillig gaat steppen?

‘Hallo oma, mag ik opa even?’
‘Hallo lieverd, opa is niet thuis jongen.’
‘Waar is opa dan oma?’
‘Opa is even een rondje op zijn stepje doen kind. Maar, hij heeft zijn helmpje op hoor.’

1 Reactie

  1. Die oefenen dus voor de "step"-elfstedentocht. Wordt gehouden op 22 en 23 mei (eerste pinksterdag). Dan gaan zo'n honderd beklagenswaardige wezens vanuit Bolsward 240 kilometer steppen. Starten rond middernacht en komen op zondagmiddag rond half vijf, vijf uur weer binnen….. als ze dan nog leven. Totale hersenverweking, ik geef het toe, maar hoogst vermakelijk voor de toeschouwer bij de finish op de Bargefenne. Aanrader als je eerste pinksterdag niet op familiebezoek wil.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.