Je hebt er jarenlang voor gestudeerd. Maar het wilde niet echt lukken. Een vijfje voor topografie en een drie voor uitstraling en presentatie. Dus, geen nieuwslezer, geen vaste post in Jeruzalem maar de mobiele kneus van het NOS journaal. ‘Hup Lidwien, rennen! Naar Schiphol!!’ Gerri Eickhof heeft al jaren zijn eigen tentje in de tuin van het Bronovo Ziekenhuis. Voor het geval Willem Alexander een nagel scheurt. Je weet maar nooit.

Met name Gerri Eickhof is een beetje een zieligert. Volgens mij wordt die jongen gewoon gepest. ‘He Gerri, ga jij even een paar weken op het kruispunt van Hoofd- en Kerkstraat te Glibberveen in zuid-oost Drenthe staan! Daar is de tractor van boer Gerben tegen de fiets van dominee van ‘t Hoof gereden! De rijdende rechter is er al, dus schiet een beetje op!! O ja, neem je tent mee, het kan wel even duren hoor!’ En terwijl die arme Gerri zijn treinabonnement opzoekt en zijn reserve trekkerstentje inpakt (de andere staat standaard bij het Bronovo) lacht de gehele NOS redactie zich een natte vlek in de onderbroek.

Sinds een dag of vier (ja, vooruitziende blik daar bij de NOS) staat Lidwien Gevers op Schiphol. Zij meldt dat de vliegtuigen niet opstijgen, dat dat door de as komt en dat er ‘deze morgen reeds 30 tot 36 vluchten zijn geannuleerd’. Deze morgen meldt zij, met vette haren van een lange nacht doorwaken, dat er nog altijd niet gevlogen wordt en dat ‘er ontzettend veel personeel is die de mensen inlicht dat er niet gevlogen wordt’ (ondertussen zien wij een volkomen lege vertrekhal), en dat ‘alle vluchten geannuleerd zijn, behalve die naar Stockholm en Basel, maar dat kan niet en zal dus wel een foutje zijn’.

‘Godverdomme, wat een kutleven heb ik toch!’, denkt Gerri vol jaloezie vanuit zijn tentje in de tuin van het Bronovo ziekenhuis terwijl hij op zijn mobiele telefoon kijkt naar het NOS journaal van zeven uur.
‘Die kut van een Lidwien zit weer eens met haar dikke reet op de brandhaard van het nieuws van deze aarde; Schiphol. En ik? Ik moet weer eens wachten tot Amalia diarree krijgt, Alexander een teen stoot of Beatrix te hete koffie drinkt.
God, ik wou dat Bernard nog leefde.’

Gerri belt nog maar eens naar huis om te horen of zijn moeder goed geslapen heeft.
Nieuws is nieuw namelijk, en hij wil het wel als eerste weten.