Profiel: @Molovich de Schrandere Tweep

U vraagt zich af wat ‘De Profiler’is? Lees het hier.

Scherp, scherpzinnig, snugger, bedachtzaam, bijdehand, intelligent, ontwikkeld, pienter, rap, scherpziend, snedig, verstandig. Een aantal betekenissen van het woord ‘schrander‘.
Molovich is het allemaal.
Daar komt bij dat er geen meervoud bestaat van ‘schrander’, en dat geldt ook voor Molovich. Hij is uniek.
Tevens is ‘schrander’ een mooi klassiek woord. Wat op zichzelf ook weer een woord is van ongekende schoonheid: klassiek.
Afijn, Molovich dus.

De avatar van Molovich toont Molovich. En, als de actualiteit dit vraagt wordt de avatar van Molovich een beetje opgetuigd, maar, blijft altijd opgetogen.
Met een rode sjaal (‘Ik zal het maar verklappen. Mijn sjaal is van Rita ‘Bij De Visafslag Rechts’ Verdonk. U weet wel, van TROS OP NL‘), een spreuk ‘Ich bin ein Kemkers‘ of zoals nu, een SP tomaat.
Ook de avatar van Molovich is ‘on topic’.

De tweets van Molovich hebben mij al een aantal keren zo verschrikkelijk aan het lachen gebracht dat mijn gezinsleden (Berend heeft thuis namelijk een aparte kamer) bezorgd hun neus om de hoek van de deur staken om te vragen ‘of ik niets gebroken had’.
Wat denkt u bijvoorbeeld van de reactie van Molovich op de uitnodiging voor Femke Halsema’s #twist? ‘Tot mijn grote spijt moet ik mededelen verhinderd te zijn op je partijtje. Een weekje later zou eventueel wel kunnen.’ Mooi, humoristisch, relativerend, scherp en zo raak!
Toen Berend Quest de ‘met de kennis van nu’ twitterprijsvraag van Femke Halsema won kwam er een lawine aan reacties. Die van Molovich was het meest raak: ‘Met de kennis van nu had ik die prijs ook wel kunnen winnen‘.

Toch wil ik niet beweren dat Molovich enkel en alleen een grappenmaker is. Geenszins zelfs. Molovich verstaat de kunst van het relativeren. En, Molovich verstaat de kunst om een boodschap, ook over hele ernstige onderwerpen, zo te verpakken dat het leesbaar is. Leesbaar in de zin van mooi gekozen woorden, zinnen met een mooie balans en cadans. Analytisch, scherp, kritisch en zonder te schreeuwen. Zonder het overmatig gebruik van het meest vervelende woord uit de Nederlandse taal: ‘maar’.

De tweets van Molovich zijn prachtig. U doet u zelf tekort wanneer u Molovich niet volgt.
Molovich verstaat ook de kunst om verhaaltjes te schrijven op Twitter. Over Kuifje, of over een reis naar Ghana. En dat is best knap. Een verhaaltje schrijvend opdelen in telkens maximaal 140 tekens, met in iedere tweet iets wat het de moeite waard maakt om de volgende tweet met spanning af te wachten.
U zult, wanneer u Molovich volgt, ongetwijfeld vanzelf een keer op Chimsky terecht komen. Daar schrijft Molovich pas echt. En daar komt Molovich nog meer tot zijn recht.

De Bio van Molovich is laatselijk veranderd. Er stond altijd ‘Halfgod’.
Nu staat er ‘Erkend miskend genie’.
Denkt u daar maar even over na.

Tot slot, nou ja, bijna tot slot want ik ga een PS toevoegen, nog een aantal tweets van Molovich:

Tenminste, ze maakten daar helemaal geen peniskokers. Of beter gezegd: ze hadden wel peniskokers, maar dan zoals je ook waterkokers hebt.

De Leukste Jaren, dat heb ik vorige week anderhalve minuut gezien. Die anderhalve minuut gingen over de jaren ’60

“JANTJE SMIT IS MIJN JEZUS”, schreeuwde Marco Borsato tegen zijn spiegelbeeld. Hij schrok er zelf van.

Verder voel ik me zo belabberd als een bedorven braadworst die over is gebleven na een bbq en nu al drie weken onderin een vuilnisbak rot.

Een troep langlaufers die een heuveltje op langlafen, dat ziet er toch een beetje uit als een stel spartelende forellen op het droge.

“Kijk, dat je een Albayrak en een Mariko op je to-do-lijstje hebt staan, dat kan ik nog wel begrepen. Maar Erica Tersptra!?”

Hoort dat MacGyver aan skicross doet. Benieuwd wat voor ijzerdraadjes hij uit z’n binnenzak trekt om dit te winnen.

Pervers mannetje is het toch, die Pauw Witteman.

PS, weet u wie ook hele leuke stukjes schrijft maar niet (meer) Twittert? Ben Hoogeboom!
(Neemt u mij deze niet ter zake doende PS alstublieft niet kwalijk meneer Molovich.)

Eerder verschenen:

7 Reacties

  1. Natuurlijk is die PS u vergeven. Ik ben een kloekhartig man. Bovendien, iedereen die Ben Hoogeboom onder de aandacht brengt is per definitie vergeven. Voor alles. Zou me niks verbazen als je alleen al daarvoor door de uitsmijter van de Hemel wordt toegelaten.

  2. Berend Quest

    5 maart 2010 op 13:01

    Dank. We zijn het eens. Ben Hoogeboom kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht als schrijver van heel mooie stukjes.
    Op http://hoogeboom.blogspot.com/ bijvoorbeeld.

    Overigens; is het toewensen van de 'Hemel' door een atheïst, niet een beetje gelijk aan het toewensen van 'de hel' door een gereformeerde?
    Ik ga het Ben Hoogeboom eens vragen.
    Ben?

  3. Je weet natuurlijk nooit hè. Mocht ik niet worden toegelaten, en het pluggen van Ben Hoogeboom blijkt niet genoeg, dan zal ik Maria erbij roepen en zeggen dat ik Gerard Reve heb gekend (niet persoonlijk, maar dat hoeven ze niet te weten). Als ik Reve mag geloven, word je dan altijd toegelaten. Het is maar een tip.

  4. Berend Quest

    5 maart 2010 op 14:44

    Ik raad het een ieder aan, Reve te geloven.
    Alleen vanwege Reve hou ik er toch stiekem rekening mee dat er hierna nog een soort van toelatingsexamen komt.
    En dan kun je maar beter een paar boeken van Reve gelezen hebben!

  5. Ben Hoogeboom

    5 maart 2010 op 18:11

    Ben is even een soepje aan het maken. Ik ben Daan Schuurmans, Ben’s buurman. Ik tik dit even op zijn computer.
    Ik wens hier op persoonlijke titel te verklaren dat die ophemelarij van Ben Hoogeboom wel eens afgelopen kan zijn! Want wat kan mijn buurman nou helemaal? Schrijven? Hou toch op, mensen!
    Weet je wat hij elke dag veel doet? Drentelen op de galerij! As ik ’s ochtends naar mijn werk ga, dan drentelt hij daar ook en dan groeten we elkaar, en ’s avonds zeg ik tegen mijn vrouw: ‘En Gerda, heb je Ben de Buurman nog gezien?’ ‘Neuh,’ stamelt mijn vrouw dan, en ze gaat aan het koken.
    Dus dáármee is hij de hele dag bezig, echt niet met het schrijven! De soep is klaar.

  6. Berend Quest

    5 maart 2010 op 18:21

    Aha, ziet u wel!
    Wij, dat zijn heer Molovich en ik, hebben gelijk.

    Wie anders dan een geniaal schrijver had kunnen bedenken zich als Daan Schuurmans voor te doen?
    Haha! Daan Schuurmans kan helemaal niet schrijven! (Althans, zeker niet foutloos.)

  7. Berendquest, wat een walgelijke ruimhartigheid, wat stuitend vriendelijk. Een beetje reclame maken voor een ander: bent u gek geworden!?
    ;-)

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.