Zij gelooft in mij? Ik geloof er geen moer van, NCRV!

Nee, ik kijk niet naar programma’s als ‘Move like Michael’, ‘De verbouwing’, ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ en al die andere onzinnige simpele zielen exploiterende, conceptueel uitgemolken en zo genaamde ‘reality’ shows. Ik ben blij dat er een publieke omroep bestaat. Tenminste. Dat was ik.

‘Boer zoekt vrouw’. Een programma waar ik ook al niet naar keek maar waarvoor ik wel waardering kan opbrengen. Een programma dat, zo heb ik altijd aangenomen, ontstaan is vanuit een maatschappelijke betrokkenheid.
De boer in Nederland, hij ploegt voort. Altijd werken, weinig vrij. Slechte maatschappelijke status, veel negatieve aandacht. De jonge boer heeft daarnaast weinig tijd en mogelijkheden om zich te storten op de vrijgezellen markt. En, importeren van je eigen bruid, het is weinig romantisch.

De KRO kwam dus met ‘Boer zoekt vrouw’.
Echter, ook de KRO gaat met de tijd mee. En dus kwam seizoen twee. En drie. En vier. Misschien wel vijf. Ik weet het niet eens.

Met succes omgaan is een gave die maar weinig mensen, instanties en ondernemingen in zich dragen. Succes stelt namelijk hoge eisen. Succes hebben kan je zomaar overkomen. Een goed idee, een gouden greep, een lot uit de loterij.
Succes is gevaarlijk. Succesvol blijven is namelijk moeilijk. En succes hebben smaakt naar meer succes. Succes vraagt draag- en daadkracht. Je moet weten wanneer je jouw succes genoeg hebt uitgemolken en je moet op het juiste moment weten te stoppen met het, tegen iedere prijs, succesvol willen blijven.
Je loopt anders het risico een parodie op jezelf te worden.
Kijk naar Big Brother, kijk naar Michael Jackson, kijk naar Jerry Springer en kijk naar al die andere ‘successtory’s’ die zo roemloos ten onder zijn gegaan.
Ik denk aan Johnny Weismuller die in de laatste jaren van zijn leven, bezopen in de kroeg, voor een dollar ‘ahahahaha’ stond te jodelen.

Na het, in mijn ogen, al veel te ver uitgemolken ‘Boer zoekt vrouw’ komt de NCRV nu met ‘Zij gelooft in mij’.
De christelijke mores van de NCRV heeft waarschijnlijk voorkomen dat het programma ‘Boef zoekt vrouw’ ging heten. Dat het ook binnen de burelen van de NCRV ‘Boef zoekt vrouw’ heeft geheten staat voor mij vast. En dat Nederland spreekt over ‘Boef zoekt vrouw’ weten zij van de NCRV ook wel. En dat vindt men bij de NCRV prima.
Het echte Nederlandse gereformeerde denken. ‘Maar WIJ hebben dat niet gezegd!’
‘WIJ hebben het zo niet genoemd!’

Door het programma ‘Zij gelooft in mij’ te noemen wordt binnen de NCRV nog een beetje troost gevonden. Nee, de NCRV is nog niet afgezonken naar de diepe krochten van de ethiek, de moraal en de normen en waarden waarin de types John de Mol zich bevinden. Diep onder de grond, maar zeer succesvol. Commercieel succesvol dan.
De platvloersheid van het bankbiljet, in een christelijk collecte zakje.
Bah NCRV, bah!

Wij konden al in ruime mate kiezen uit debiliserende, stuitende, platvloerse, schofferende en vooral mensonterende televisie. Iedereen in Nederland die zich ‘a moment of fame’ wenst kan, wanneer hij of zij maar genoeg te kakken gezet wenst te worden om dit moment te bereiken, zich aanmelden bij een tiental programma’s.
Je hoeft niets meer te kunnen. Er is absoluut geen kennis meer nodig. Geen scholing, geen gave, geen talent.
Het enige dat je nodig hebt is de wil jezelf te laten exploiteren.

Voor de ex-gevangene is er nu dan eindelijk ook een weg naar roem, faam en vrouw gevonden.
U aangeboden door de NCRV.
En natuurlijk zijn er ex-gedetineerden die zich aanmelden. En natuurlijk zijn er vrouwen die ook hier weer voor te strikken zijn.
En natuurlijk is er genoeg publiek te vinden dat gaat kijken.
Succes verzekerd.

Maar weet je wat het nu is NCRV?
Een vrouw die zich aanmeldt omdat er boeren zijn die een geschikte huwelijkspartner zoeken, daar kan ik mij nog iets bij voorstellen.
Een ex-gedetineerde die moeilijk aan een vrouw kan komen, begrijpelijk.
Maar welke Miep, Truus of Bertha gaat, als zij een IQ van boven de dertig heeft, OP ZOEK naar een huwelijkskandidaat met een strafblad??
En, WAAROM?
Wat is er dan in de basis al niet mis met je?
En waarom VOORKOMT juist de NCRV niet dat deze categorie vrouwen voor de ogen van miljoenen kijkers geëxploiteerd wordt?

1 Reactie

  1. gekke gerrit

    22 maart 2010 op 07:43

    dit programma en de mensen die eraan mee doen zijn te triest voor woorden.
    zo heeft er 1 mr een overval gepleegd omdat hij geen geld had, weet je wat er met nederland zou gebeuren als iedereen die geen geld had een overval zou plegen? en oh ja, deze mr heeft nog 12 andere incidenten op zn naam,waar hij niet veel over kwijt wou.

    die grote meneer die incassotjes aannam,en is opgepakt voor verboden wapenbezit, dat wapen heeft hij niet voor de sier aangeschaft hoor.

    en dan die vrouwen die op zulke types vallen, hoe zielig kan je zijn.

    toen bekend werd gemaakt wat ze op hun kerfstok hebben, deed het de dames weinig, nou ben je niet helemaal in orde volgens mij.

    veel succes met jullie relatie

    groet gekke gerrit

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.