Wij zijn een bijzonder volkje; Nederlanders. Bijzonder in vele opzichten. Nederland kent een onoverzichtelijke wirwar van (belangen) verenigingen, stichtingen en actiegroepen. Bijzonder veel zelfs. Zoals de vereniging ‘Tot behoud van de goede naam van de Ezel’. Ik weet niet of zij nog bestaan, maar zij hebben zeker bestaan. Of de vereniging van depressieve mensen. Die zichzelf heeft opgeheven omdat de leden van al de onderlinge treurnis alleen maar somberder werden. Heb ik daar iets tegen dan? Nee, geenszins zelfs. Mensen: verenigt u.

Vanmorgen was op het nieuws een item over busjes en het ontbreken van winterbanden. Daar wil ik iets over kwijt. Het toont aan dat belangenverenigingen noodzaak zijn, anders veranderd er niets, maar ook verenigingen reageren achteraf en hebben boter op het hoofd.

Onze zwakbegaafde en/of gehandicapte kinderen gaan naar school in busjes. Die busjes zijn van busmaatschappijen en taxi centrales. Prima. Goed.
Winter. Al een maand of twee een echte winter. Dus, veel ongelukken op de weg. Ook wel eens met een busje.

Vandaag in het nieuws (NOS) Wat nu? Die busjes rijden niet op winterbanden?? Schande!! Is er vandaag iets bijzonders gebeurd? Een ongeluk? Een ramp? Nou, dat weet ik niet, maar in ieder geval niet met een busje. Tenminste, niet zo ernstig dat het het NOS Journaal haalt.
Vanwaar dan toch dit nieuws?
Balans, de belangenvereniging voor ouders van deze kinderen wellicht?

Het berichtje op de NOS website luidt:

“Taxibusjes die kinderen vervoeren hebben vaak geen winterbanden. Dat heeft Connexxion, de grootste vervoerder van kinderen, bevestigd tegenover de NOS. Volgens Connexxion stellen gemeenten bij de aanbestedingsprocedure geen eisen over winterbanden. Balans, de belangenorganisatie voor ouders met kinderen in het speciaal onderwijs, maakt zich grote zorgen en stuurt een brief aan minister Plasterk. Begin deze maand gebeurde op de A37 bij Erica een ongeluk met een busje met kinderen. Vier kinderen en de chauffeur raakten gewond. Uit onderzoek bleek dat het taxibusje geen winterbanden had.”

Wat er mis is met dit bericht? Wel, bijna alles natuurlijk! Een opsomming:

  1. Balans
    Balans verwijt (op het journaal bij monde van een afgevaardigde) de maatschappij/regering/ons (whatever) dat er ‘altijd eerst iets ergs moet gebeuren voor er actie komt’ en ‘dat deze kinderen het beste verdienen, dus ook winterbanden’. Waar was u dan twee maanden of twee jaar geleden mevrouw? Waarom komt u nu pas? NADAT er een ongeluk is gebeurd?  NADAT het al twee maanden glad is? NA-DAT?
  2. Connexxion
    Connexxion stelt dat de overheid eisen moet stellen zodat zij winterbanden moeten gebruiken. Pardon?? Wij moeten een busmaatschappij gaan vertellen wat veilig is? Connexxion zegt feitelijk dat zij alleen maar bereid is om te investeren in uw en mijn veiligheid wanneer de overheid dat eist. Nou, goed dat ik het even weet! Ik hou het even bij de auto.
  3. De NOS
    De NOS brengt dit verhaal nu al de hele morgen op het Journaal. waarom in vredesnaam? Wat is het nieuws? Dat balans zich roert? Dat Connexxion niet wenst te investeren anders dan onder dwang? Of misschien het slippertje van een busje ‘begin deze maand’?