De titel zal wellicht bij menigeen de neiging oproepen het virtuele papier waarop dit stukje staat geschreven direct te verkreukelen, te verproppen en uiteen te rijten. Maar goed, u bent hier nu toch.
Geven, of beter ‘schenken’ is een gebaar waar geen tegenprestatie tegenover hoort te staan. Schenken is een kunst die wij nog maar zelden verstaan.
Met schenken bedoelen wij veel vaker ‘ruilen’. ‘Ik schenk u dit boek’, (zoals bijvoorbeeld het boekenweekgeschenk) betekent vaak: ‘Ik wil dat u gaat lezen’. Een geschenk met een boodschap dus. Dat mag natuurlijk best, maar het voldoet niet aan de betekenis van ‘schenken’, dat boekenweekgeschenk. Die betekenis is volgens Van Dale: cadeau doen, geven. Niets meer en niets minder.
De ramp in Haïti roept het goede bij ons mensen op. (Ok, de Pat Robertson‘s beschouwen we maar even als een uitzondering.) We worden onszelf pijnlijk bewust van onze onvoorstelbare rijkdom, onze veiligheid en, we kunnen onze eigen ‘ongemakken’ een tijdje in een ander perspectief zien.
We willen ook heel graag helpen.
En toch lijk het ons niet te lukken om spontaan en massaal een schenking te doen zodat er goederen kunnen worden ingeslagen, vliegtuigen kunnen worden ingehuurd en mensen worden vrijgemaakt om de Haïtianen te hulp te schieten. Pas vandaag, negen dagen nadat de ramp zich voltrok en zeker een week nadat duidelijk was hoe gruwelijk de gevolgen van deze ramp waren, trekken wij massaal de portemonnee en gaan wij schenken. In ruil voor onze schenking worden wij de gehele dag vermaakt op radio en televisie, kunnen wij op een veiling iets leuks kopen van een BN’er of kopen wij de laatste hit van Jurk! die de gehele opbrengst aan Haïti overmaakt.
Is dat erg? Moeten wij ons schamen? Heeft er iemand onzuivere bedoelingen? Nee hoor, ik ben er van overtuigd dat iedereen met de beste bedoelingen zijn of haar steentje bij wil dragen.
We willen blijkbaar alleen wel dat er iets tegenover staat. We willen wel wat terug, voor onze schenking.
Het is iets waar wij misschien met z’n allen eens over na moeten denken.

Waarom is de ramp in Haïti op zichzelf al niet signaal genoeg om het geld bijeen te krijgen dat vandaag gestort gaat worden?