Nieuwe campagne van de Stichting Ideële ReclamE. Er wordt in ieder geval op gereageerd zullen we maar zeggen.
Op de website Pas op, Aardig zien we een paar mensen, op een repeterend wijsje, houterig en geforceerd naar de camera kijkend op ons af lopen, zonder dichterbij te komen. Misschien wel het meest illustratieve van de campagne. Een repeterend wijsje, houterig, geforceerd en het komt niet dichterbij het doel, bij mij.
Klik je een van die mensjes aan (uiteraard fijn verdeeld met een allochtone vrouw, een bejaarde vrouw, een soort van homo, straathoekwerker en een boer) dan schuift de rest naar de achtergrond en gaan ze je tonen hoe het allemaal zou moeten. Een soort korte integratie cursus voor alle Nederlanders.
Een van die figuurtjes heet ‘de attenterik’, op zich al een kleinerende opmerking naar iedereen die een verloren portemonnee wil teruggeven. Gadverdamme! Bent u niet lekker of zo?? Nee joh, ik ben een attenterik!
Wat een onzin. het filmpje toont overigens niet dat hij de portemonnee teruggeeft, hij loopt er alleen mee weg.
Meneer ‘de complimentmaker’  (ook zo’n walgelijk woord) zegt: ‘Zo, jij was in vorm’. daarna laat SIRE ons zien dat we dan vooral niet mogen reageren met ‘Gaan we leuk doen!!’, maar moeten reageren met ‘Wat leuk dat je dat zegt’. GADVERDAMME mensen!!
Wanneer ik met 10 tegen 0 van het veld af wordt geslagen dan moet dat enge kereltje met zijn witte sjaaltje niet tegen mij gaan lopen roepen dat ‘ik zo goed in vorm was’!!!
Dat moet u geen van allen doen.
Maar de grootste klapper met deze campagne maakt SIRE uiteraard met het gegeven dat het geen enkel handvat biedt hoe wij in vredesnaam ‘aardig’, adequaat of op zijn minst de-escalerend kunnen reageren op al het vreselijke huftergedrag dat we iedere dag weer tegenkomen.
Deze campagne slaat aan bij die mensen die zich toch al netjes gedroegen.
De hufter die mij vanmorgen, met zijn middelvinger opgestoken en luid toeterend voorbij raasde voor de rotonde Joure, op de afgesloten linkerbaan, omdat ik niet snel genoeg ruimte maakte, zal na het zien van deze reclame zijn gedrag echt niet beteren.
En ik weet niet hoe ik zo’n klootzak netjes, adequaat, vriendelijk en beleefd terzijde kan staan om zijn gedrag te doen veranderen in een meer wenselijke richting.
Alleen een bon, iedere keer en voor ieder vergrijp vermeerderd met het innemen van zijn rijbewijs na een x-aantal overtredingen zal hem doen beseffen dat hij dit niet moet doen.
SIRE, er is hoop voor uw campagne hoor. Vooral tonen op kleuter- en basisscholen. Dan zien kinderen dat het ook anders kan en het gedrag van papa niet maatgevend is.
Ziet die kleuter naast die aso van vanmorgen het misschien ook!