Dirk Scheringa richt een nieuw bedrijf op, nou ja, op naam van zijn twee zoons dan. Hij gaat lezingen geven. Scheringa is dus nog steeds nieuws. Nieuws heeft een financiële waarde. En Dirk is gek op geld.

Dirk Scheringa heeft opnieuw gesproken. Niet met de pers, niet met justitie of de curator maar voor een gehoor van 400 ondernemers in Eindhoven. En Dirk sprak niet voor niets. Dirk sprak voor een paar duizend euro. Te voldoen aan zijn nieuwe onderneming.
In ruil voor die duizenden euro’s heeft Scheringa zijn gehoor onder andere verteld over zijn plannen om nieuwe bedrijven te beginnen. Over opgeven als ‘non-optie’. Pijn is tijdelijk, opgeven is voor altijd schijnt Scheringa gezegd te hebben.
Dat geldt dan denk ik met name voor Scheringa zelf. Dat pijn tijdelijk is.

Ik wil hier niet verder zeuren over de persoon Scheringa. Het is een sluwe vos, hij is geschoren (al zijn de meningen ook daar over zeer verdeeld), en hij heeft zijn streken niet verloren. Hij doet waar hij goed in is, ondernemen en geld verdienen.

Wat mij wel frappeert, of beter, wat ik ergerlijk vind is dat er niet alleen mensen zijn die Scheringa fors betalen om te komen spreken, dat er vierhonderd ondernemers tijd vrijmaken om naar hem te komen luisteren maar nog meer dat werkelijk alle gedragingen tegenwoordig in klinkende munt kunnen worden omgezet.
Dat het bij Scheringa niet in zijn hoofd op zal komen dat het wellicht even meer gepast is een tijdje in de schaduw te blijven alvorens schaamteloos het DSB debacle ten gelde te maken, dat kan ik volgen. Wat mag je verwachten van de man die half Nederland aan nauwelijks af te betalen leningen heeft geholpen?
Maar dat de mensen die Scheringa, tegen betaling, gaan beluisteren niet massaal thuisblijven uit piëteit met al die mensen voor wie de pijn nog altijd niet zo ‘tijdelijk’ is gebleken stelt mij teleur en baart mij zorgen.
 

Het simpele gegeven dat het gewoonweg geen moer uitmaakt waar iemand zijn  bekendheid aan te danken heeft, hoe hij het nieuws gehaald heeft of wat hij heeft gepresteerd speelt geen rol meer bij de ‘waarde’ van een persoon.
Als hij maar in het nieuws is geweest, als er maar over hem gesproken wordt, als er maar iets gepresteerd is.