Vruchtenbrood

Een brood gevuld met vruchten. Heerlijk, niet moeilijk en – buiten het rijzen van het deeg – ben je er weinig tijd aan kwijt. Hier mijn recept voor een vruchtenbrood.

Benodigdheden

  • 500 gram bloem
  • 3 dl lauwe melk
  • 20 gram gist
  • 1 theelepel suiker
  • 25 gram boter
  • 10 gram zout
  • 100 gram tutti frutti
  • 2 blaadjes munt
  • 1 appel
  • een hand rozijnen
  • een snuf kaneel
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels agave siroop
  • 2 eetlepels (citroen) olijfolie

Bereiding

Voeg de gist, suiker en lauwe melk bij elkaar. laat een minuut of 10 staan. Doe de bloem, de klein gesneden boter en het zout bij elkaar in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan en voeg het melk-gistmengsel toe. Kneed een soepel deeg. Zet het deeg in een met bloem bestoven kom en afgedekt met een vochtige doek een uur op een warme plek om te rijzen.

Tutti frutti, rozijn en appel

Hak de tutti frutti fijn, maak de appel schoon en snijd in kleine blokjes. Voeg de appel, tutti frutti en rozijnen in een kom en voeg de agave siroop, kaneel en citroensap toe. Hak de blaadjes munt fijn en voeg toe aan het fruit. Goed omscheppen en afgedekt laten staan.

Vruchtenbrood
Het gemengde fruit is klaar

Na een uur rijzen kneed je het deeg nog eens goed door op een met bloem bestoven werkblad. Snijd 1/3 van het deeg en leg apart.
Rol de andere klomp deeg uit tot een grote plak, laat de vruchten uitlekken en verdeel de vruchten over het deeg. Vouw het deeg dicht tot een kleine bal en kneed het deeg kort. Leg aan de kant.
Rol het restant deeg zo dun mogelijk uit tot het deeg met de vruchten er gemakkelijk in past. Leg de bal op de lap deeg en vouw deze dicht. bestrijk eventueel de randen om het deeg goed dicht te kunnen ‘plakken’.

Vruchtenbrood
Het deeg met de vruchten inpakken….
Vruchtenbrood
… tot een mooi pakketje.

De het brood nu af met een vochtige doek en laat nog een uur rijzen.

Nu kan het brood in de voorverwarmde oven op 180 graden en na 40 – 50 minuten heb je een heerlijk, vers gebakken vruchtenbrood. Bestrijk het brood nog even met wat (citroen) olijfolie wanneer het war uit de oven komt.

Vruchtenbrood
Mjammie…

Eet smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt