Verse kippensoep en een vers gebakken broodje

Nog een recept voor kippensoep? Inderdaad. Dit recept is anders dan mijn eerdere recept voor kippensoep en ik vind hem persoonlijk ook iets beter. Voller van smaak door toevoeging van een aantal andere ingrediënten. Dat is trouwens het mooie van koken: niets hoeft hetzelfde te blijven!

De soepkip

“Wat is een soepkip eigenlijk?”, werd mij gevraagd.
Wel, een kip die je braad is eigenlijk geen kip, maar een kuiken. Het beestje wordt meestal een week of 10 ‘opgeploft’ om vervolgens machinaal te worden verwerkt tot uw goedkope kipfilet. Tenzij je de kip bij een biologische boer haalt, dan is de kip wat ouder en heeft in ieder geval een week of 11 een kippenleven kunnen leven.
De soepkip is een kip die werd grootgebracht om eieren te leggen. Wanneer na bijvoorbeeld een jaar de productie van eieren niet meer voldoet, dan gaat de kip in de soep. Koop een soepkip bij een biologische boer zoals Fugelfrij in Hichtum en je weet zeker dat dit een ‘oma’ kip is die een prima leventje achter de rug heeft.
De soepkip is veel steviger van vlees, heeft een dikke, rubberachtige huid, het vlees is niet overal spierwit en vraagt behoorlijke kooktijd om gaar te worden.

Over soep

Soep is voor alle dagen. Maak een pan soep en je geniet de hele week. Lekker, als je trek hebt en het is nog geen etenstijd. Of ’s avonds na het sporten. Soep vult en veel verse soepen kun je onbeperkt eten zonder dik te worden.
Soep blijft echt wel een week goed wanneer je deze koud bewaart.
Als het even kan maak ik ieder weekeind een pan soep.

Benodigdheden voor 5 liter kippensoep

  • Een soepkip
  • 1 bos bleekselderij
  • 2 bakjes verse bladselderij
  • 2 uien
  • 8 winterpenen
  • 4 preien
  • 1 blok gemberwortel
  • 1 venkelknol
  • 2 limoenen
  • 2 gedroogde rode pepertjes
  • Zout/peper naar smaak

Bereiding: de bouillon

Kippensoep
Bouillon trekken

Doe de soepkip in een grote soeppan en voeg een liter of 5 water toe. Zet op een laag vuurtje en breng rustig tot het kookpunt. Was de helft van de peen, de selderij, de bladselderij en de venkel en snijd dit in grove stukken. Voeg toe aan de pan. De ui wassen, halveren en met schil en al in de soep. de gember in stukken snijden en ook toevoegen. De pepertjes kunnen er zo in.

Breng aan de kook, zet op een warmhoudplaatje en laat met de deksel op de pan een uur of 3-4 rustig trekken. Neem de tijd. Te kort kan, te lang eigenlijk niet.

Als de bouillon klaar is haal je de pan van het vuur. Schep de groenten in een vergiet (vang de lekende bouillon op!) en haal de kip uit de pan. Giet de bouillon door een fijne zeef, en zet deze weer op het lage vuurtje.

Bereiding: de kippensoep

Kippensoep
Was en snijd de rest van de groenten

Snijd nu de andere helft van de groenten fijn en spoel de groenten goed af.
De soepkip ontdoe je van de huid (niet te eten) en het vlees pluk je van het karkas. De grote stukken snijd je desgewenst in kleinere stukjes.
Doe het vlees bij de bouillon en voeg nu ook de groenten toe. De limoenen pers je uit en het sap gaat bij de soep. Nu ook wat zout naar smaak toevoegen.

Let op: de groenten in de soep zijn nu knapperig. Wanneer je de soep nu opnieuw aan de kook brengt en ‘door laat koken’, dan heb je soep zoals mijn oma die schonk. Wil je de zaak wat steviger houden, breng de soep dan aan de kook, laat even een minuut of wat doorkoken en daarna afkoelen.

Iedere keer dat je wat soep neemt, verwarm je de soep, maar breng de soep niet meer aan de kook.
Eet vooral lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt