Pasta met Tijn en Gamba's

Vandaag een recept voor pasta met tonijn en gamba’s. De gamba’s zijn apart gebakken in een citroen-olijfolie en afgeblust met het sap van limoenen. Een feestmaal!

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 blikje tonijn
  • 225 gram diepgevroren gamba’s
  • 2 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 10 gedroogde tomaatjes
  • 2 geroosterde paprika’s
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 20 zwarte olijven zonder pit
  • 200 cc droge, witte wijn
  • 4 gedroogde rode pepertjes (pili pili)
  • 4 eetlepels citroen-olijfolie (ik haalde het in een oosters winkeltje)
  • olijfolie
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 15 basilicumblaadjes
  • 500 gram spaghetti
  • een stukje parmezaan

Bereiding

Zet een grote pan water op het vuur. Breng het aan de kook zodat je de spaghetti kunt koken wanneer je er aan toe bent.
Plaats een zware, gietijzeren wok of pan op een laag vuurtje. Laat de pan goed heet worden.
In een andere pan fruit je de knoflook en de gesneden ui in olijfolie op een getemperd vuur. Halveer de olijven, snijd de tomaten en de paprika’s in kleine blokjes. Als de ui glazig is voeg je de olijven, paprika, tomaat en kappertjes toe aan de ui en knoflook.
Laat alles even goed doorwarmen en blus dan met de witte wijn. Laat de wijn inkoken tot het vocht bijna verdwenen is. Voeg nu de tonijn toe en schep de tonijn en de basilicumblaadjes rustig door het mengsel. Doe het vuur uit, deksel op de pan en even laten rusten.

Als het goed is kookt je water, voeg wat zout toe en kook de pasta terwijl je de gamba’s bakt.

Nu snijd/hak je de pepertjes fijn. Doe een scheut citroen-olijfolie in de wok of pan en voeg rode pepers en de bevroren gamba’s toe. Zet het voor hoog, en schep de gamba’s voortdurend om. Halveer de limoenen en pers deze op een citruspers. Doe de gedroogde Italiaanse kruiden bij de gamba’s. Waarschijnlijk is nu ook je vocht weg, dat is het moment om te blussen met het sap van de limoenen. De gamba’s zijn snel gaar, zet dan het vuur uit.

Serveren

Giet de pasta ‘al dente’ af, en spoel deze niet met koud water maar giet een scheut mooie olijfolie over de pasta. Even husselen en schep een hoeveelheid op een plat bord. Schaaf wat verse parmezaan over de pasta.
Verdeel nu wat van het tonijnmengsel over de pasta.
Verdeel wat gamba’s over het bord.
Schep wat van het gamba bakvocht over de pasta als je van zurig-pittig houdt.
Schep wat van het wijnvocht over de pasta wanneer je een milde smaak wilt.

Een gerecht met contrast in smaak, kleur en textuur.
Eet smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt