rijke, kruidige pompoensoep

Dit recept voor een rijke, kruidige pompoensoep is niet het eerste recept voor een pompoensoep die je hier kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens hier of hier voor mijn eerdere recepten voor een pompoensoep. Dit keer gebruikte ik grote, ‘gewone’ pompoenen. De gewone (en vooral grotere) pompoen heeft minder smaak, dus kun je die maar het beste een beetje verrijken met kruiden en specerijen.

Pompoensoep

Over het schillen van een pompoen:
Veel soorten pompoen hoef je niet te schillen. Ik schil alleen de grote, ‘normale’ pompoen. Die heeft een nogal knoestige huid. Andere, kleinere pompoenen gaan bij mij met schil en al de pan in.
Als je dan toch een pompoen schilt:
Zorg voor een goed, scherp en flexibel mes!
Snijd de kop en kont van de pompoen, dan kun je hem stevig op de snijplank zetten. Snijd de schil van boven naar beneden, ongeveer tot halverwege. Als de bovenkant klaar is, de pompoen omdraaien en de andere helft schillen.
Dan snijd je de pompoen door de helft en met een lepel verwijder je zaad en zaadlijsten. 
Nu hoef je de pompoen alleen nog maar in stukken te snijden.

Pompoen schillen

Ingrediënten voor 4 liter soep:

  • 3 grote pompoenen
  • 1 stuk gemberwortel
  • 2 tenen knoflook
  • 2 gedroogde pepertjes
  • 4 sjalotten
  • 3 bouillon blokjes
  • 1 flinke eetlepel kerrie massala
  • 1 theelepel koriander 
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • zout
  • 400 ml Kokosmelk
  • een eetlepel roomboter
  • een scheut olijfolie

Bereidingswijze

Rijke, kruidige pompoensoep

Schil de pompoenen (of niet…). Snijd de pompoenen door en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd de pompoenen in stukken, doe de pompoen in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Schep de pompoen even om. Plaats in een voorverwarmde over op 200 graden. Na een kwartier even omscheppen en nog 10 minuten in de oven.

Terwijl de pompoen in de oven staat snijd je de gemberwortel, de ui, de knoflook en de pepertjes fijn. Verwarm in een ruime soeppan de boter en bak op een laag vuur de ui, knoflook, peper en gemberwortel tot de ui glazig ziet. Voeg de overige kruiden (behalve de kokosmelk) toe en bak het geheel nog een paar minuten rustig door. Voeg een liter water toe en breng het vocht aan de kook.

Haal de pompoen uit de oven en voeg deze toe aan de soep. Voeg water toe tot de pompoen nog net iets boven het water uitkomt. Laat het geheel nog een minuut of tien zachtjes doorpruttelen. Nu haal je de staafmixer er door en voegt de kokosmelk toe.
Voeg als laatste zout naar smaak toe.
Eet smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt