lasagne met wilde spinazie uit de oven

Vandaag een Lasagne met Wilde Spinazie uit de oven.
Iedereen die wel eens een receptje van dit blog heeft geprobeerd weet dat, in de regel, mijn recepten vooral snel en eenvoudig te maken zijn. Dit recept kostte mij meer tijd als gebruikelijk en vraagt ook iets meer inspanning, maar het resultaat mag er zijn!

Ik wilde een lasagne maken en moest denken aan de een of andere kookshow waar ik even bij bleef hangen tijdens het zappen. Daar werd een lasagne gemaakt in een éénpersoons lasagne schaaltje.
Vanmorgen kreeg ik mijn 4 stoofpotjes op de wasemkap in het oog en kwam het idee voor onderstaand recept. Tot groot genoegen van mijzelf en de rest van het gezin.

Benodigdheden voor 4 personen:

Ik deel het even op in de benodigdheden voor de lasagne en de benodigdheden voor de tomatendressing die er overheen ging.

  • De lasagne:
    • 2 bosjes wilde spinazie
    • 4 tenen knoflook en een gedroogd pepertje
    • 2 sjalotjes
    • 150 gram parmezaan
    • 100 gram roomkaas
    • 2 courgettes
    • 4 lasagnebladen
    • 200 gram half gedroogde zontomaatjes (in olie)
    • goede olijfolie, zout
  • De dressing van tomaatjes
    • 300 gram trostomaatjes
    • 1 limoen
    • 6 takken tijm
    • olijfolie, zout
    • 60 gram pijnpoompitten

Bereiding:

lasagne met wilde spinazie uit de oven

4 kleine stoofpotjes….

Ik maakte voor iedereen een ‘potje’ lasagne. Ik gebruikte daarvoor ovenvaste stoofpotjes, maar wanneer je kleine schaaltjes hebt kan dat uiteraard ook. Heb je niets van dit al, dan kun je een gewone lasagne schaal gebruiken.

Om te beginnen was je de spinazie en zet je een wok op het vuur. Snijd de knoflook, het pepertje en de sjalotten. Een beetje olie in de wok en fruit tot de sjalot glazig is. Snijd van de bosjes spinazie de lange stelen af en voeg de spinazie toe aan de wok. Vuur hoger en omscheppen tot de spinazie geslonken is. Haal de spinazie uit de wok en hak deze grof. Zet de spinazie weg.

Rasp de parmezaan en meng deze met de roomkaas. Het resultaat is een dikke pasta. Deze zet je ook even weg.

Kook de lasagne bladen in ruim water, een minuut of 4. Spoel af in een vergiet met koud water en leg de bladen op bakpapier (dat plakt niet).

Snijd één van de courgettes in plakken van ongeveer een halve centimeter (in de lengte!). Verhit wat olie in een koekenpan en bak de plakken courgette tot ze aan beide zijden bruin zijn.

Houd de half gedroogde tomaatjes in de buurt.

lasagne met wilde spinazie uit de ovenKnip wat bakpapier op een grootte zodat je de potjes er helemaal mee kunt bekleden. Het feest kan beginnen, bouw nu de lasagne op. Omdat je de lasagne straks uit de potjes haalt is wat je nu onderop legt straks de boevenkant.
Begin met een eerste laag van gebakken courgetteplakken. Daarbovenop komt een laag van de gehakte wilde spinazie. Je mag de spinazie best een beetje aandrukken.

lasagne met wilde spinazie uit de ovenNu snijd je een lasagne blad op maat en legt deze over de spinazie. Vervolgens smeer je er met een omgekeerde lepel een laag van de kaas overheen. Leg hierover wat van de zontomaatjes en druk opnieuw de lagen een beetje aan. Nu komt er weer een lasagne blad en vervolgens nog wat spinazie en zontomaatjes.

 

lasagne met wilde spinazie uit de ovenJe hebt nog een courgette over, die snijd je ook aan plakken. Hiermee dek je de stoofpotjes af. Je maakt als het ware een bodem waar de lasagne straks op komt te staan.

(Uiteraard moet je de lasagne helemaal opbouwen zoals jij dat wilt en op basis van de hoeveelheden die je beschikbaar hebt. Die spinazie moet op, terwijl de zontomaatjes best nog wel even een dag de koeling in kunnen; om maar een voorbeeld te geven.)

De deksels kunnen nu op de potjes, en de potjes kun je de rest van de dag op kamertemperatuur laten staan. Ze moeten straks een uurtje de oven in voor je aan tafel kunt.

lasagne met wilde spinazie uit de oven

Klaar voor de oven…

Wat nu nog gemaakt moet worden is de dressing van tomaatjes en pijnboompitten. Hier heb je een warme oven voor nodig, je kunt dit een half uur voor je de stoofpotjes in de oven zet doen.
lasagne met wilde spinazie uit de ovenIn een droge koekenpan gril je even de pijnboompitten. In een ovenschaal leg je halve tomaatjes, bestrooi deze met tijm en giet er wat olijfolie overheen. Rasp  de schil van een halve limoen en voeg dit toe. Beetje zout er over en door elkaar scheppen. In de oven op 220 graden. Af en toe even kijken, wanneer de tomaatjes gaar zijn, schaal uit de oven, het span van de limoen er over en nog een scheutje olie.
Nu de oven temperen tot 175 graden en een uurtje de stoofpotjes met lasagne er in.

Wanneer de stoofpotjes klaar zijn, deksel er af. De stoofpot met een ovenhandschoen beetpakken, bord op z’n kop er op en allebei omdraaien. Stoofpotje optillen en de lasagne ligt op het bord. Nu even het bakpapier er af halen en klaar is je lasagne.
Schep wat van de tomaatjes over iedere lasagne en trek een spoortje olijfolie over het bord. Beetje geraspte kaas er bij en klaar ben je.

Eet smakelijk!

 

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt