stoofpot Rundvlees

Vandaag een recept voor een stoofpot van rundvlees. Ik omschrijf hem als een ‘Hollandse Stoofpot met Italiaanse invloeden’. Zoals bekend mag zijn kook ik graag, maar houd ik het allemaal het liefst simpel, eenvoudig en snel te maken. De SlowCooker (ik gebruik een Gusta)) is een ideale partner. Je bereid de maaltijd als het ware voor, de SlowCooker doet het werk. Daar heb je verder geen omkijken naar. Meer smaak, minder moeite!

Ingrediënten Stoofpot Rundvlees

Een stoofpot maak ik van ongeveer een kilo vlees. Voor hoeveel personen dat is? Dat ligt aan jou. Wij eten er met z’n vieren twee dagen of meer van, en dan hebben we zeker voor een week nog een heerlijke jus!

  • 1 kilo rundvlees (rib of sucade)
  • 250 gram gerookte spek
  • 1 puntpaprika
  • 3 uien
  • 2 Runderbouillon blokjes (liefst van eigen fabrikaat!)
  • 5 tenen knoflook
  • 1 zoete aardappel
  • 2 verse rode pepers
  • 1 forse prei
  • 500 gram waspeen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 steranijs
  • 1 bakje verse Italiaanse kruiden
  • zout, suiker
  • 150 gram tomatenpuree
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 1 flesje Chimay Dubbel bier

Bereiding

Neem een ruime braadpan en bak de spekjes uit in eigen vet (geen olie of boter nodig).
Snijd het vlees in GROTE stukken (ik sneed de sucadelappen in tweeën).
Voeg het rundvlees toe en bak het op hoog vuur een minuut of vijf mee, regelmatig omscheppen.
Snijd de uien in vieren, de knoflooktenen laat je heel, de pepertjes (met pit) in ringen van een halve centimeter en voeg dit toe aan het vlees. Temper het vuur en laat even doorwarmen tot de ui glazig wordt.
Bak de tomatenpuree even mee.
De prei en paprika snijd je in grove ringen, de waspeentjes kun je heel laten, schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.Voeg deze ingrediënten toe.
Schep de tomatenblokjes in de pan en breng de boel weer aan de kook.
Voeg het bier en bouillon blokjes toe en breng alles weer aan de kook, verwarm vast de SlowCooker.

Schep de stoofpot rundvlees over in de SlowCooker, stand ‘low’.
Voeg de laurierblaadjes en de steranijs toe.
Dek het gerecht af met de Italiaanse kruiden (gewoon heel laten, de takjes verwijder je als de stoofpot klaar is). Doe het deksel op de pan en laat een uur of 8 de SlowCooker zijn werk doen.
(Als het goed is staan alle ingrediënten in het vocht, is dit niet het geval, voeg dan een beetje water toe.)

Als alles gaar is verwijder je de takken kruiden, voeg je nog een schepje suiker toe en wat zout naar smaak.

serveren

Deze stoofpot rundvlees kun je op meerdere manieren serveren:

  • Kook een verse pasta. Bedek de bodem van het bord met rucola, daarover de pasta en vervolgens de stoofpot. Afmaken met een beetje parmezaan.
  • Kook een aardappel, serveer met rode kool met een gebakken appel met honing en kaneel.
  • Kook een pannetje rijst en serveer met verse sperzieboontjes.

Eet smakelijk!

stoofpot rundvlees

De stoofpot in de SlowCooker om 8.00 uur ’s morgens.

stoofpot rundvlees

De stoofpot om 13.00 uur ’s middags.

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt