Geenpeil

4 Redenen waarom ik op GeenPeil stem. Niet omdat het moet, maar juist omdat het eindelijk kan.

1: Niet links, niet Rechts maar voor Democratie!

Voor mij is het tijd om verder te kijken dan de optie om ‘links’ of ‘rechts’ te stemmen. Zowel links als rechts – of het zogenaamde ‘midden’ – doen niet veel meer dan mij verschillende smaken worst voorhouden. De gepresenteerde worst heeft als basisingrediënt een ideologie, maar de smaak wordt aangepast aan de tijdsgeest. Het is McDonald ideologie: het ziet er mooi uit, het maakt je hongerig, maar het voedt niet en smaakt nergens naar. McDonald heeft een heel platte perverse ideologische missie; het wil gewoon zoveel mogelijk hamburgers verkopen.

GeenPeil probeert mij geen ideologie te verkopen. GeenPeil heeft als missie om mij weer een stem te geven in het democratische proces. Denk mee, discussieer mee en stem mee. Dat heeft mijn sympathie. Ik wil geen Big Mac, ik wil geen Kip Nuggets.
Ik wil mijn eigen eten koken.

2: Verandering begint met Weerstand

De stelling luidt ‘iedere verandering stuit op weerstand’. Dat kun je ook omdraaien. Er is geen verandering mogelijk wanneer er geen weerstand wordt geboden. Ik vind dat er echt iets moet veranderen. Mijn vertrouwen in de huidige politiek is extreem laag. Ik geloof politici niet. Ik keek naar het debat rondom Ard van der Steur en voelde mij vervreemden van de werkelijkheid. Er werd een theaterstuk voor het volk opgevoerd. Vijf(!) uur lang profileren, acteren en presenteren. Terwijl de uitslag al voor het debat vastlag: Van der Steur offert zich op, Rutte komt er mee weg en de PVDA blijft uit de wind. De rest danst vrolijk mee en is blij met de exposure.

Als we van dit soort fenomenen af willen, dan zullen we weerstand aan moeten bieden. De huidige politieke partijen doen dit niet, het is tijd voor een partij die iets wezenlijk anders biedt. GeenPeil is die partij voor mij.

3: Betrokkenheid vereist Meedoen en Meedenken

Iedereen met kiesrecht mag stemmen. Maar, slechts een klein deel van de stemgerechtigden is lid van een politieke partij. Waren in 1956 nog bijna 800.000 mensen lid van een politieke partij, in 2016 waren het er nog geen 300.000. En dat is niet voor niets. Burgers voelen zich blijkbaar steeds minder betrokken bij de politiek. Ik ben voor het eerst wél lid geworden van een politieke partij. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de betrokkenheid van burgers begint bij meedoen, meedenken en mee kunnen stemmen. En, veel belangrijker, dat echt meedoen en meedenken ook leidt tot meer nuancering, meer zinnige argumenten en een bredere blik op de wereld dan MIJN huis, MIJN tuin, MIJN baan en MIJN inkomen.

4: Populisme is een gevolg van falende politiek

Hoe minder mensen zich gehoord voelen, hoe harder zij gaan schreeuwen. En, aan het toenemende geschreeuw te horen voelen steeds minder mensen zich gehoord. Een ander effect van niet gehoord worden is de taal waarmee de burger probeert zich verstaanbaar te maken. In de strijd om de kiezer gaan de huidige politieke partijen echter niet luisteren naar of in gesprek met die burger. Nee, liever zoekt zij aansluiting in de gebezigde taal. ‘Mensen die hier willen wonen dienen de grondwet te respecteren’ wordt ‘Als het je hier niet bevalt rot je maar op’.

GeenPeil wil het anders doen. De leden van GeenPeil bepalen, ook na de verkiezingen. Het is mijn overtuiging dat betrokkenheid (zie 3) de manier is om mensen weer het gevoel te geven dat zij er toe doen en dat zij een stem hebben die gehoord wordt.
Meedoen, meedenken, meediscussiëren  en meestemmen zal in mijn ogen een bijdrage leveren aan de broodnodige nuancering.

Tegenargumenten

GeenPeil lid zijn en roepen dat je GeenPeil gaat stemmen levert je niet louter gejuich op. Er zijn veel sceptische, soms zelfs ronduit vijandige reacties. Onbekend maakt onbemind, denk ik dan. Een paar van de argumenten die ik regelmatig hoor:

GeenPeil = GeenStijl!
De oorsprong van GeenPeil ligt in GeenStijl. Klopt. Het isgelijkteken klopt echter niet. Persoonlijk ben ik geen grote fan van GeenStijl, en ik weet dat veel GeenStijl fans geen fan zijn van (de politieke partij) GeenPeil. Ik zie die twee fenomenen los van elkaar. Het zijn in mijn ogen ook twee entiteiten en wanneer je ze met elkaar vergelijkt: appels en peren.

De Skinhead overname theorie
‘Straks worden 300 skinheads lid en bepalen dus de koers van GeenPeil!’. Op dit moment zijn reeds 3113 mensen lid van GeenPeil. Hoe groter dit aantal wordt, hoe kleiner het risico dat de partij gekaapt wordt.

GeenPeil in de Tweede Kamer, je denkt toch niet serieus dat dit mogelijk is?
Ja, dat doe ik dus wel. Ik denk serieus dat er in dit land meer dan genoeg mensen rondlopen die zoeken naar een partij die wel luistert naar de leden, waar je direct invloed kunt uitoefenen ofwel: een echt nieuw alternatief biedt.

GeenPeil en de langere termijn
Alleen ‘kort door de bocht’ voor of tegen stemmen helpt niet voor problemen op de langere termijn, het is allemaal heel erg beperkt tot de waan van de dag.
Ik vind dit in ieder geval een heel belangrijk argument om kritisch te blijven kijken naar de ontwikkeling van de partij. Er is oog voor en er wordt naar eigen zeggen heel hard gewerkt aan instrumenten om het langetermijndenken te faciliteren en te stimuleren.

GeenPeil heeft geen antwoorden
Klopt, geen programma, geen visie en geen politici. De leden van GeenPeil bepalen de standpunten via stemming. Waar GeenPeil wel antwoorden op geeft zijn de vragen over GeenPeil.