Alternatieve Feiten‘Alternatieve Feiten’. Het zal wellicht te maken hebben met mijn verhoogde lichaamstemperatuur vanwege griep dat het mij de hele nacht door het hoofd gespookt heeft. Ik kende de de uitdrukking niet. Wat ik wel ken is de uitdrukking ‘ieder zijn eigen waarheid’. Met ieder zijn eigen waarheid probeer je – bijvoorbeeld binnen de hulpverlening – aan strijdende partijen, zoals in een vechtscheiding, recht te doen aan ieder’s eigen emotie bij de feiten. De basis daarvan is ‘meerzijdige partijdigheid’. Als hulpverlener ben je er niet voor de één of tegen de ander; je bent er voor beide partijen in de wetenschap dat ieder zijn eigen waarheid heeft.

Alternatieve Feiten gaat niet over emotie. Door Alternatieve Feiten aan te dragen wil je bereiken dat de ander een nieuwe waarheid gaat beleven. Ik denk dat klimaatverandering zo’n onderwerp is waarbij je door de verschillende kampen continu met Alternatieve Feiten bestookt wordt. Waar de een het smelten van de poolkappen door toedoen van de mens als feit brengt, zal de ander veranderingen in klimaat als onderdeel van een natuurlijke cyclus als Alternatief Feit aandragen. Alternatieve Feiten laten een andere kant zien maar zijn – feitelijk – net zo waar.

Dat moet ook wel. We hebben het immers over ‘feiten’.

Sean (Michael) Spicer, de perswoordvoerder van het Witte Huis trok van leer tegen de media omdat deze onterecht berichten zouden hebben verspreid over de lage publieke opkomst bij de inauguratie van Donald Trump. Volgens Spicer was het ‘de grootste opkomst bij een inauguratie ooit. PERIOD!’ Vooral dat ‘period’ maakte Spicer voor altijd belachelijk. De feiten (foto’s) laten namelijk heel iets anders zien.

Donald Trump had het overigens niet over feiten toen hij tijdens een bezoek aan de CIA sprak over het aantal bezoekers tijdens zijn inauguratie. Trump sprak over zijn beleving. Trump zei dat in zijn beleving er wel een miljoen mensen stonden.

Het was Kellyanne Conway, een adviseur van Donald Trump, die de schade aangericht door Spicer moest beperken. En dat deed zij niet, Conway maakte het alleen maar erger. Conway stelde dat Spicer slechts met ‘Alternatieve Feiten‘ was gekomen. En dat is, opnieuw, een pertinente leugen.

Feit is dat Donald Trump zijn beleving van het aantal bezoekers aan de inauguratie gaf, feit is dat Spicer de feiten negeerde en feit is dat Conway leugens tot feiten probeerde te verdraaien.
Alternatieve Feiten zijn dat Trump nog maar net begonnen is, heel veel tegenstanders kent en heel veel media haar stinkende best doen om iedere fout van Trump (of zijn staf) uit te vergroten.