Voor WordPress gebruikers: 5 dingen die je beter NIET kunt doen

Zo, je bent dus een WordPress gebruiker.
Mooi.
Dan ken jij dat ook wel. Je denkt: kom, een nieuw uiterlijk, eens kijken naar wat nieuwe plugins en wat oude shit opruimen.
Deed ik ook. En in plaats van een uurtje of wat kostte het herstel van mijn blog mij 2 volle dagen. En helemaal goed komt het niet meer. Ik ben namelijk alle data kwijt die aangeeft hoe vaak een post getweet is.
Jammer maar helaas.

Ik vroeg aan mijn volgers en lezers om mij uit de shit te helpen, als dank geef ik nu een vijftal tips die je van pas kunnen komen wanneer jij met je WordPress site aan de gang gaat.

1: MAAK GEEN BACKUP!
Helemaal niet nodig, zo’n backup. Kost allemaal maar tijd en WordPress is gewoon onfeilbaar. Jij ook trouwens. Hetzelfde geldt voor thama’s, plugins en widgets die jij installeert.
Alles is uitgebreid getest, op ieder thema en in samenhang met iedere plugin die je maar kunt vinden.

Mocht je het dan per se toch willen, dan vindt je hier een leuke plugin. Kun je de backup in schema zetten, staat de backup online en op je eigen pc.
Overbodig weliswaar, maar wel handig.

2: DOE VAN ALLES TEGELIJK!
Kan makkelijk. Thema bijwerken, updaten, nieuwe plugins, nieuwe widgets. Kijken naar het resultaat kan altijd later nog wel. Er zijn ‘kenners’ die beweren dat je na iedere handeling even moet checken of het allemaal nog werkt. Maar da’s uiteraard allemaal onzin.

Klein nadeeltje is misschien wel dat als er iets misgaat je niet meer kunt achterhalen WAAR het nis is gegaan. Maar nogmaals, wat kan er nu helemaal mis gaan?

3: DOWNLOAD JE PLUGINS ALLEEN VAN DE WEBSITE VAN DE ONTWIKKELAAR!
Op die website staat namelijk dat de plugin perfect werkt, briljant in z’n soort en onovertroffen is.
Kijk je daarentegen op de officiële website dan zie je allerlei extra en overbodige informatie. Zoals hoe vaak de plugin al gedownload is, wanneer er voor het laatst een update is geweest, de waardering die gebruikers er aan geven en of eventuele support vragen ook beantwoord worden.
Van die info word je vaak wat minder enthousiast, dus dat kun je maar beter niet doen.

4: ALS JE DENKT DAT HET WERKT, DAN WERKT HET OOK!
Echt!
Je kijkt even naar het resultaat op je startpagina, terwijl je nog ingelogd bent het liefst, en als de pagina er redelijk bekend uitziet; dan is alles in orde.
Doorklikken op linken, kijken of niet alleen de hoofdpagina, maar ook de rest werkt is een signaal van ernstige achterdocht en/of neurose.

5: ALS HET NIET MEER WERKT, ZOEK DAN GEEN HULP!
Mocht er, al is het bijna onwaarschijnlijk, toch iets mis zijn gegaan, zoek dan vooral niet naar wat er fout kan zijn. Er zijn hele uitgebreide websites die hulp bieden, zoals de forums van WordPress en er is heel veel documentatie te vinden, maar het is veel handiger om zelf maar wat te gaan hannesen.
En voor wat social media betreft: alsof onder jouw volgers er ook maar iemand is die er iets vanaf weet.

Ik wens iedereen heel veel wijsheid en succes!
(En @chantalcoolsma, hartelijk dank voor het helpen!)

1 Reactie

  1. Ja…het was een heel gezellig weekend….

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.