Klein en Zielig

Kleinzielig gedoe‘, zo noemt VNG voorzitter Jorritsma de kritiek op de circa 3 miljoen euro die het vieren van het 100-jarig bestaan van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moet gaan kosten.
Op mijn vraag hoeveel mensen er op dat feestje komen antwoordde Annemarie Jorritsma: 3500.
Dus, de viering van het jubileum van de VNG kost de goegemeente om en nabij de € 857,15 per persoon.
Mwhah, denk ik dan.

Maar het ‘kleinzielig gedoe’ zit me niet lekker. Als je € 3.000.000 een hoop geld voor een feestje vindt, dan ben je klein en zielig?
Waarom zegt Annemarie Jorritsma niet dat 100 jaar een hele mijlpaal is, dat er veel te ‘leren’ valt in al de workshops, dat het ook een prachtige netwerk bijeenkomst is. Dat het, omgerekend, slechts om 18 eurocent per inwoner van Nederland gaat?
Nee, Annemarie Jorritsma meent te moeten smalen dat kritisch kijken naar het uitgeven van miljoenen aan gemeenschapsgeld ‘kleinzielig gedoe’ is.
Dan vraag je er om.
Van zulke woorden ga ik niet bescheten in een hoekje zitten, van dit soort uitdrukkingen van bestuurders word ik erg opstandig.

Als 3500 ambtenaren – en ik neem even aan dat het hier om niveau wethouder en burgemeester gaat – 3 dagen op het malieveld liggen te brainstormen dan besturen zij niet. En besturen, dat is hun werk.
Dus, er gaan ook 10.500 werkdagen verloren. Dat is, schrik niet, 47,7 manjaar! Wethouders en burgemeesters die, (pak hem beet) gemiddeld, een € 80.000 per jaar kosten.
Die ambtenaren moeten ook van en naar het feest, en het feest duurt 3 dagen.
Dat worden voor, zeg de helft van de bezoekers, 2 hotelnachtjes en daarbij voor alle bezoekers gemiddeld een kilometertje of 100 reiskosten a € 0,39. En dan reken ik zuinig denk ik.
Of denk jij wel dat burgemeester en wethouder dit allemaal uit eigen zak gaan betalen?

Als ik er zo naar kijk dan kost dit jubileum de burger ietsje meer.
Kijk mee:
Feest: € 3.000.000
Manjaren: € 3.816.000 (47,7 X € 80.000)
Hotels: € 524.000 (1750 X 2 X € 150)
Reiskosten: € 136.000 (3500 X 100 X € 0,39)

Dat komt samen op: € 7.476.000 (zeven miljoen vierhonderd zesenzeventig duizend).

2136,00 Euro per persoon!
Dat is niet kleinzielig.
Dat is gewoon héél veel geld.

4 Reacties

  1. walgelijk. de arrogantie van de macht in full effect. smalen. neerbuigend gedrag als je kritisch bent. maar godverdomme, het gaat hier om gemeenschapsgeld ja? dat wat wij allemaal ophoesten. het is geen jaloezie. ik kan gewoon niet meer langer tegen die volstrekte moraalloosheid.

  2. Ik zou jou niet graag willen loslaten op het berekenen van de Andalusische economie. Elke dag een gedwongen pauze van 3 uur (siësta) en altijd wel een heilige te bewieroken waarvoor vrijgenomen moet worden. En dat is, àls je al werk hebt vandaag de dag..

  3. @Luza,
    Je vergeet dat de dag daar pas om 24:00 uur eindigt. Dus zoveel slapen doen ze niet.
    Hard werken doen ze vaak ook niet, morgen is er weer een dag.
    Vind de analyse van Berend een goede, en de vergelijking met het Iberisch schiereiland is ver te zoeken.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.