Ik maakte deze schotel eigenlijk even tussendoor omdat mijn dochter ‘iets met courgettes’ wilde eten.
Ik begon zonder recept, maakte ook geen foto maar het resultaat was zo goed dat ik het recept niet alleen wil bewaren maar ook graag met jullie deel.
[tabgroup tab1=”Ingredienten” tab2=”Bereidingswijze” tab3=”Overige info”]
[tab]Voor 5 personen:

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 3 courgettes
  • 200 gram roomkaas
  • 3 grote eieren
  • 2,5 dl melk
  • 200 gram oude geraspte kaas
  • 1 flinke ui
  • een paar tenen knoflook
  • Italiaanse kruidenmix
  • zout en peper

Huh? Er zit toch altijd nootmuskaat in? Ja, meestal wel. Maar niemand heeft die smaak gemist en ik denk dat het verder in dit geval ook niets toevoegt.
[/tab]
[tab]Schil de aardappelen en snijd deze aan plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
Kook de aardappelen ongeveer 5 minuten in ruim water met wat zout.

Schil de courgettes (met de kaasschaaf) en snijd deze in plakken van een halve centimeter dik. Je kunt de courgette ook in de schil laten trouwens.
Doe de gesneden knoflook en de in ringen gesneden ui in een pan met wat olijfolie. Als de ui glazig is (rustig vuur, niet te hard!) voeg je de courgette toe. Courgette ook altijd op een rustig vuur bakken.
Regelmatig omscheppen, ongeveer 5 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Doe de roomkaas in een kom, voeg de melk toe en klop alles los. Daarna de eieren toevoegen en nog even los kloppen. Voeg wat zout en peper toe, en een handje gedroogde Italiaanse kruiden. (Vers is lekkerder, maar ja, het is winter.)
Voeg als laatste de geraspte kaas en wat peper en zout toe.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg daarin de helft van de aardappels. Dek dit af met de courgette. Daarna de rest van de aardappelen.
Verdeel met een sauslepel het mengsel over de schotel. Niet gieten, anders ligt alle kaas op 1 hoop.

Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Als de bovenzijde te snel bruin wordt de oven iets temperen.
Eet smakelijk!
[/tab]
[tab]
Wij aten deze schotel met een plak koude ham, genaakt volgens dit recept.

Ik maakte de schotel ook met de courgette nog in de schil.

[/tab]
[/tabgroup]

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt