Dit is een heel gemakkelijk te bereiden witlof variant. De basis bracht vrouw Quest mee, een uit een damesblad gescheurd receptje. Zelf voegde ik wat pijnboompitten en citroengras toe.
Wat je wel nodig hebt zijn kleine lofstronkjes, grotere worden volgens mij of niet gaar, of ze vallen uit elkaar.
[tabgroup tab1=”Bereidingswijze” tab2=”Ingrediënten”]
[tab]
Snijd de lofstronkjes in de lengte door, laat de bodem gewoon zitten, die kun je op het bord wel verwijderen.
Smelt roomboter in de pan, leg de stronken er in en bak iedere zijde een paar minuten tot het bruin ziet.
Maal wat zout en peper over de pan en verstrooi wat citroengras.
Blus de stronken met sinaasappelsap, doe een deksel op de pan en laat de pan nog een minuut of 5 zachtjes stoven.
Deksel van de pan, vuur omhoog en de pan ‘droogkoken’ tot je nog een heel klein beetje vocht over houdt.
Serveer de stronkjes met het restje vocht uit de pan, geroosterde pijnboompitten en peterselie.
[/tab]
[tab]
- 3 Kleine witlofstronkjes, ongeveer even groot
- 1 dl sinaasappelsap, ongezoet en met vruchtvlees (of pers een sinaasappel uit!)
- snuf citroengras
- zout, peper
- handje pijnboompitten
- handje peterselie
[/tab][/tabgroup]
7 november 2011 op 11:57
Je kunt toch ook grotere stronken gebruiken en die klein snijden? Witlof zit meestal voorverpakt en het zijn bijna altijd grote stronken.
7 november 2011 op 12:17
Dat kan, maar de kleintjes zien er ook leuker uit. Ik heb van de 2 grootste uit het pak een salade gemaakt, en van de kleintjes dit.
7 februari 2012 op 16:14
lekker joh, ga ik morgen maken. Eerst naar het strand voor zeegras.