‘Gemeente Súdwest Fryslân.’ Prachtig! Toch?

Nou ja, oké dan. Het zuidwesten van Friesland ligt iets meer zuidelijker dan de gemeente Súdwest Fryslân, en Súdwest Fryslân ligt eigenlijk iets te noordelijk om Súdwest Fryslân te heten, maar een kniesoor die daar op let. Het ligt wel strak in het westen!
Oh, nee hoor. Het is helemaal geen probleem dat Súdwest Fryslân niet klinkt als een gemeente maar als een gebied! Utrechtse Heuvelrug. Wel eens van gehoord? Nee? Oh. Nou, dat is anders ook een gemeente hoor!
Hoe je een inwoner gaat noemen? Nou, gewoon: Súdwest Fryslânder. Of Súdwest Frysk. Of Súdwester. Of, ehh.. nou ja, weet ik veel! Gewoon inwoner.
Ach mensen, kom nou toch! We gaan ons toch niets aantrekken van die gasten van Gaasterlân-Sleat!! Ja, dat ligt in het zuidwesten van Friesland ja. Nou? En? geeft dat het recht om bij Súdwest Fryslân te horen?
Dacht ik ook niet. En, trouwens, hadden zij die naam zelf maar moeten bedenken.

De Súdwest Fryslânders, of Súdwest Frysken, of Súdwesters, nou ja, inwoners van Súdwest Fryslân hebben deze naam zelf gekozen hoor. En precies, er waren 3 opties. Súdwest Fryslân, Sneek Súdwest Fryslân en geen van beide. Wat zegt u? Ik vind dat een zeer ruime keuze. Hoe bedoelt u de vraag was nogal vreemd gesteld?
Wij vroegen aan de, nou ja, inwoners van Súdwest Fryslân: ‘Welke naam vindt u het best passen voor de gemeente Súdwest Fryslân? a) Súdwest Fryslân b) Sneek Súdwest Fryslân of c) geen van beide. Nou, en de mensen kozen Súdwest Fryslân! Een heel democratisch proces!

Nee, een prachtige naam!
De reden dat wij hier bij elkaar zijn is dan ook niet dat de naam van onze prachtige nieuwe gemeente Súdwest Fryslân ter discussie zou staan, het betreft een simpel koppel-tekentje.
U weet wel, een ‘-‘.
De Hollanders snappen Súdwest Fryslân namelijk niet. Het is Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Dus hebben wij besloten dan ook maar een koppelteken in te voeren.
De officiële naam van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân wordt dus: Súd-west Fryslân! Hoezee!!!

Pardon?
Oh, sorry mensen, kleine correctie.
Het koppelteken moet niet tussen Súd en west, maar tussen Súdwest en Fryslân.

De officiële naam van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân wordt dus: Súdwest-Fryslân! Hoezee!!!

Ehh, ja, het vergt wel een kleine investering. Nieuwe huisstijl, bordjes vervangen en zo. Ach, je moet er wat voor over hebben hè.
Ehh, hoeveel? Nou, we reserveren € 160.000.
Nee, wij gaan er niet van uit dat het dus uiteindelijk € 320.000 gaat worden. Daar gaan wij vooralsnog niet van uit.

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt