Snert. Dit recept is een recept voor snert. Een snertrecept dus. Voor erwtensoep gaat u maar naar de winkel, koopt een pakje Unox en geniet er van. Als u dat kunt.
Snertweer! Dat bedoel ik dus.
Wanneer iemand tegen u zegt ‘dat het erwtensoepweer is’, verbreek dan het contact want het wordt nooit wat.
Erwtensoep is voor mietjes, snert is voor wijven en kerels.
Soep is om te lepelen, goeie snert is om scheppen.
Maak niet de fout om de snert te ‘versnotteren’, dan heb je namelijk erwtensoep.
Snert heeft stukken, brokken en wat te kauwen.
Wanneer ik dus zeg ‘snijdt in brokken’ dan bedoel ik ook brokken, geen stukjes, flintertjes en griebusjes.
Bij snert proef je niet alleen wat je eet, je moet het ook zien.
Snert is niet één smaak, snert is een lepel met verschillende smaken.
Goed, snert dus. Voor de komende periode want snert maak je niet per liter, maar per 10 liter.
Vries te veel snert in, dat gaat heel goed.
Kleine invries tip: Pedaalemmerzakken! Jawel, bekleed een pan die normaliter de hoeveelheid heeft die je per keer eet met een pedaalemmerzak. Schep de pan vol, bindt de zak dicht en in de vriezer ermee. Altijd het juiste portie en geen geklieder bij het vullen van de zak (neemt ook minimale ruimte in, zo’n zak).
Ingrediënten en bereiding
Een kilo spliterwten schoonspoelen en een minuut of 4 koken in ruim water (4 liter).
Schep schuim weg, giet de erwten af en opnieuw in de pan met 4 liter water. Rustig aan de kook brengen.
Voeg krabbetjes, varkenspoot en een stuk zuurkoolspek toe.
Hoeveel? Nou, samen een kilo of 2. Minstens.
Snijdt aan brokken en ringen:
2 Grote winterpenen, een knolselderij, 4 aardappelen (tip: gebruik zoete aardappelen, lekker!), 2 flinke preien en 3 uien.
Voeg dit toe aan de erwten.
Laat rustig anderhalf uur sudderen. Haal het vlees uit de pan, verwijder botten, zwoerd en kraakbeen, snijdt het in overzichtelijke stukken en hoppa, weer in de pan.
Voeg in het laatste kwartiertje toe:
3 Aan plakken gesneden rookworsten, een flinke hand gesneden bladselderij, een flinke hand peultjes (staat zo leuk) en… wat Berend altijd doet: een stuk vetspek in blokken snijden, uitbakken en de kaantjes in de snert (het vet niet dus he).
Proeven en zout (of maggi) en peper toevoegen.
Wees voorzichtig, peper en zout kan altijd nog op tafel.
Laat de snert afkoelen, vries het teveel in en eet de snert altijd pas de volgende dag.
Eet smakelijk.
24 oktober 2010 op 10:20
Na lezing van dit recept weet ik het zeker: wij eten vandaag erwtensoep (dus geen snert). Gister zo'n 5 liter gemaakt.Volgende keer gaan we voor de snert!
24 oktober 2010 op 10:28
@Peter;-)
1 december 2011 op 13:29
Hoe weet je of je snert of erwtensoep eet? Zet de lepel er rechtop in. Valt die om dan is het geen snert. Valt hij niet om dan is het echte (Groningse) snert!