Meer informatie over de Twitter Profiler vindt u hier.

Het waait in het hoofd van de tweep Harkekuipers. Altijd.
En, mocht Harkekuipers windstilte kennen, dan zijn dat de momenten waarop hij niet Twittert.
Dat Harkekuipers 83 followers heeft doet zwaar onrecht aan de frisse wind die hij over het Twitter landschap blaast.

Harkekuipers is volgens zijn bio onder andere schrijver, adviseur en luis in de pels. ‘Coach’ laat Berend maar even weg, dat is een titel die hem zo langzamerhand dezelfde bijsmaak geeft als de jaren 80 bumpersticker ‘Ik hou van dieren!’. Ja, Berend ook. ‘Medium done’ graag.
Veel enthousiaster wordt Berend Quest van ‘Prikken in cultuur, aanscherpen visie, aanraken drijfveer. Krabben helpt niet, kus ‘m!’
Een frisse wind en het liefst uit een andere hoek, dat spreekt Berend veel meer aan.

Wanneer Harkekuipers precies via het openstaande raam het twitterhuis van Berend binnen waaide weet hij niet meer. Maar zeker de laatste weken heeft Harkekuipers een steeds prominentere plaats in zijn timeline ingenomen.
Harkekuipers was de afgelopen tijd in Zuid-Afrika. En Berend gaat een aantal van de Zuid Afrika Tweets van Harkekuipers aan u voorleggen. En nee, rustig maar, ze gaan (bijna) niet over voetbal. Ze gaan over taal, de plaatsen en de mensen.
En de Zuid Afrika tweets zijn niet de reden dat u Harkekuipers moet gaan volgen, maar zij tonen wel aan waarom u Harkekuipers zou moeten gaan volgen.
Harkekuipers maakt ons namelijk deelgenoot van de wind die door zijn kop waait, van de plaatsen waar hij zijn voetstappen achterlaat en van de mensen die hij ontmoet.
En dat doet Harkekuipers beeldend, erg leesbaar en met humor.

Op weg naar Zuid-Afrika. De linkervliegtuigvleugel twittert mee.

Vogels. Ander woord voor alles wat niet in ‘ja maar’ denkt.

Ander. Dichterbij dan verander.

Een heel groot wit gebit dat me keihard uitlacht in de voetbaltempel van Johannesburg. ‘Koffie? You are kidding me! Beer. Bier.’ Nou, nee.

Dat ging snel, terug in Tintswalo Waterfall Lodge. Koelt flink af hier. Gelukkig houden de vergezichten me warm.

Vrouw naast me eet nog toebroodjies (soort sandwich) met eiers en koejawelsap. Ek nie. Ek is versadig.

Deze doet het goed aan de bar: ‘Ek is jammer, ek het nie vandag my Afrikaanse ore aan nie. Kan julle asseblief Engels praat.’

Moenie so gaap nie. Goeie nag!

Ben toch blij dat ik het boekje Kort Afrikaans heb meegenomen. Stond netjes naast Kort Amerikaans.

Een blank lied: O boereplaas, geboortegrond! / Jou het ek lief bo alles / Al dwaal ek heel die wêreld rond, / waar so gelukkig, so gesond?

Ah, de auto. Deuk in de stamper, kapot agterlig, maar hij doet’t. Hup naar Johannesburg, dan vliegen naar Hoedspruit. Verskoon my, totsiens!

Er kruipt een slang door de gang (lokale ZAF-variant op de Nederlandse carnavalskraker).

Deze vinden ze ook leuk: ‘Jy weet, ek is baie intelligent, maar net vreeslik stadig. Kan jy Engels praat asseblief.’

Hyperlink = hiperskakel, browser = deurblaaier, link = skakel, en real time chat = intydse klets. Tot zover deze korte inwijding.

Ranger Piet gaat tekeer tegen de zwarte chauffeur. Waarom kan ik daar niet naar kijken zonder dat het woord racist in een hoofdhoek hangt?

Kameledrek. Omdat ik het waard ben.

“Om te skryf is ‘n eensame besigheid,” se Neshani Andreas, een van Namibie se mees suksesvolle, maar onbesonge skrywers.

‘Pappa, waarom zit je steeds foto’s van Afrika te kijken?’ Omdat ik daar nu ben.

Metro = moltrein, Verwend Kind = Bedorwe Brokkie, Alarmbel = Paniekknoppie, Opschepper = Windlawaai, Lekke band = Papwiel, Kooi = Bed.

God zet het raam open. Het enorme standbeeld van Nelson Mandela draait zich om. En steekt zijn arm omhoog.

Of je loopt opeens in een boek rond. Een boek als ‘Philip en de anderen’. Dat je als je 16 bent wel voelt, maar niet snapt.

Meer profielen van de Twitter Profiler vindt u hier.