Het klimaatprobleem is ‘hot’. De simpele zoekopdracht binnen Google “Opwarming Aarde” levert mij vandaag bijna 250.000 resultaten op. Zoek ik echter op “Zure Regen“, het Milieu item van de jaren tachtig en negentig, dan levert dat ‘slechts’ 72.200 resultaten op. Ik hoor ook nooit iemand meer over zure regen. Is het probleem van de zure regen opgelost? En, hoe gaat het dan straks met de opwarming van de aarde? Lost dat ook, zonder dat we het horen, zichzelf op?
Ik werd door een Tweet van @molovich weer eens herinnerd aan het Zure regen fenomeen. Molovich schreef er een leuk artikel over op Chimsky. De kern van zijn verhaal is dat het fenomeen zure regen zijn nieuwswaarde reeds had verloren toen duidelijk werd dat het probleem min of meer over was en dat wij daarom nooit hebben gehoord van deze vreugdevolle gebeurtenis.
Ook in het Financieel Dagblad heeft een artikel gestaan met een soortgelijke strekking, zij het dan dat het FD oproept van de ‘hype’ een ‘winst’ te maken. Zolang het item ‘hot’ is kan er omzet mee gegenereerd worden.

Op Wikipedia staat over zure regen onder andere het volgende: “De dramatische bossterfte waarop de Duitse bodemkundige Bernhard Ulrich rond 1981 de aandacht vestigde, bracht de doorbraak.(..) In 1995 herriep Ulrich zich en trok zijn waarschuwing voor het Waldsterben in, vanwege het ontbreken van wetenschappelijk bewijs.”

Nu wil ik best het verhaal aannemen dat wij niets meer over de zure regen horen omdat we voldoende maatregelen hebben getroffen dit probleem tegen te gaan. Wat mij echter achterdochtig maakt is het gegeven dat ik geen enkele milieuactivist hoor die de overwinning claimt.
Het lijkt mij toch juist dat het overwinnen van de zure regen als een zeer positieve stimulans kan worden gebruik om ook Global Warming te overwinnen?

Of gaat het werkelijkheid worden dat, na de zure regen, Global Warming straks gewoon ‘overwaait’, alleen maar omdat positief nieuws geen nieuws is of omdat de media straks denk (of constateert) dat wij met z’n allen leiden aan Global Warming vermoeidheid?